ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: 40 άμαχοι νεκροί σε ρωσικό αεροπορικό βομβαρδισμό

Συρία: 40 άμαχοι νεκροί σε ρωσικό αεροπορικό βομβαρδισμό

Σχεδόν 40 άμαχοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν την Τετάρτη σε αεροπορικό βομβαρδισμό στη Συρία που πιστεύεται ότι έκαναν ρωσικά αεροσκάφη, ενώ προσπαθούσαν να περάσουν τον Ευφράτη ποταμό για να σωθούν από τις μάχες που μαίνονται στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, γνωστοποίησε μια ΜΚΟ.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στο δυτικό τμήμα της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ, την οποία διαπερνά διαγώνια ο Ευφράτης, προκειμένου να αποσπάσουν από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) την ομώνυμη πρωτεύουσά της.

Τριάντα οκτώ άμαχοι, ανάμεσά τους εννιά παιδιά, σκοτώθηκαν στην επιδρομή καθώς προσπαθούσαν να περάσουν με πλεούμενα τον Ευφράτη από τα δυτικά προς τα ανατολικά, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τα μέλη μιας οικογένειας από το Ιράκ συγκαταλέγονται στα θύματα. Ένας προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 20 νεκρούς.

Η επαρχία Ντέιρ Εζόρ, στο ανατολικό τμήμα της Συρίας, γειτονεύει με το Ιράκ και πολλοί Ιρακινοί είχαν προσφύγει εκεί όταν διέφυγαν από τις μάχες ανάμεσα στους τζιχαντιστές του ΙΚ και τις ιρακινές δυνάμεις στη δική τους χώρα.

Η ρωσική ΠΑ έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για θανάτους αμάχων στις επιδρομές της, κάτι που το ρωσικό επιτελείο διαψεύδει, διαβεβαιώνοντας ότι στοχοθετεί «τρομοκράτες».

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), που υποστηρίζονται από τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον, διεξάγουν ταυτόχρονες, χωριστές επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ στη Ντέιρ Εζόρ. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκατοντάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών στη Ντέιρ Εζόρ και στη Ράκα.

Τη Δευτέρα, η ΜΚΟ ανέφερε ότι 18 άμαχοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό του διεθνούς συνασπισμού στη Ράκα.

Πηγή: ΑΠΕ