ΚΟΣΜΟΣ

Αναβολή της Ευρωμεσογειακής Συνόδου στη Λευκωσία λόγω της ισπανικής πολιτικής κρίσης

anavoli-tis-eyromesogeiakis-synodoy-sti-leykosia-logo-tis-ispanikis-politikis-krisis-2212300

Ο προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε αργά το απόγευμα μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισπανό Πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε την απόλυτη στήριξη και αλληλεγγύη της Κύπρου προς τον Ισπανό πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του στις προσπάθειες που καταβάλλει για μια ενωμένη Ισπανία και ενάντια στις αποσχιστικές καταλανικές βλέψεις. 

Ο Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τον Ισπανό πρωθυπουργό ότι κατανοεί απόλυτα την ανάγκη για τήρηση της συνταγματικής τάξης της Ισπανίας και ότι η Κύπρος θα προσφέρει σταθερή στήριξη στην ισπανική κυβέρνηση τόσο εντός της ΕΕ όσο και στον ΟΗΕ, καθώς και σε όποιο άλλο διεθνές βήμα συμμετέχει η χώρα. 

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Ραχόι για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με τον τελευταίο να διαβεβαιώνει τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι η ισπανική κυβέρνηση στηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες του για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, βασισμένη στις αρχές της ΕΕ και των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Λόγω της πολιτικής κρίσης που μαίνεται στην Ισπανία, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης για την αναβολή της προγραμματισμένης συνάντησης των ηγετών των χωρών του ευρωπαϊκού νότου που ήταν προγραμματισμένη να λάβει χώρα στη Λευκωσία στις 9 με 10 Οκτωβρίου, υπό το φως και των κρίσιμων συζητήσεων που λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο στην ΕΕ για το μέλλον της Ευρώπης.

Η σύνοδος προγραμματίστηκε να διεξαχθεί στη Λευκωσία το πρώτο δεκαήμερα του Δεκεμβρίου.