ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία Μέρκελ – συντηρητικών Βαυαρίας σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής

symfonia-merkel-amp-8211-syntiritikon-vayarias-se-themata-metanasteytikis-politikis

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ κατέληξαν σε συμφωνία στο ζήτημα θέσπισης ανώτατου ορίου για την υποδοχή προσφύγων με τους Βαυαρούς συμμάχους της, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters από τους κόλπους των συντηρητικών, ξεπερνώντας με αυτόν τον τρόπο ένα σημαντικό εμπόδιο στις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με άλλα κόμματα.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε σήμερα κατά τις συνομιλίες που είχαν ηγετικά στελέχη του CDU με την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU).

Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι η Γερμανίδα καγκελάριος συναντήθηκε με τους ηγέτες των συντηρητικών της Βαυαρίας, προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφορές που υπάρχουν σε πολιτικά ζητήματα, μεταξύ αυτών και η μετανάστευση και να εξευρεθεί κοινό πολιτικό έδαφος, που θα επιτρέψει την περαιτέρω διεξαγωγή συνομιλιών με άλλα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Η τελική πολιτική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας αναμένεται ότι θ’ απαιτήσει μήνες, ενώ οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο οικονομικών επιπτώσεων στην μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης, τότε, παραμένουν ανοιχτά τα ενδεχόμενα σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας ή προσφυγής σε εκλογές.

«Πρέπει να σχηματίσουμε γρήγορα κυβέρνηση. Δεν πρόκειται μόνο για μας» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός των Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ σε διάσκεψη της συντηρητικής νεολαίας του κόμματος που έγινε χθες στην Δρέσδη. «Η συμφωνία σε μια κοινή θέση είναι αναγκαία και ίσως πιθανή αύριο» είχε δηλώσει χθες ο ντε Μεζιέρ που είναι μέλος του κυβερνώντος Κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

Πηγή: REUTERS, ΑΠΕ.