ΚΟΣΜΟΣ

Τεράστια οικονομική και οικολογική καταστροφή στην Καλιφόρνια – Στους 17 οι νεκροί

11s10california
california2
californiastaxti

Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής κήρυξε ο πρόεδρος Τραμπ την Πολιτεία της Καλιφόρνιας, η οποία σαρώνεται από γιγαντιαίες πυρκαγιές εξαιτίας των οποίων έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 17 άνθρωποι-σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό-και υπέστησαν τεράστιες καταστροφές οινοπαραγωγικές περιοχές βόρεια του Σαν Φρανσίσκο.

Ο Τραμπ «διέταξε να προσφερθεί ομοσπονδιακή βοήθεια» στις περιοχές οι οποίες επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές οι οποίες εκδηλώθηκαν την 8η Οκτωβρίου και «βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

terastia-oikonomiki-kai-oikologiki-katastrofi-stin-kalifornia-amp-8211-stoys-17-oi-nekroi0

Ο απολογισμός των νεκρών αγγιξε τους 17, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, αριθμός που ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς δεν έχει καταστεί δυνατό να εντοπιστούν περίπου 150 άνθρωποι.

Στην κομητεία Sonoma, που μετράει τους περισσοτέρους νεκρούς, κατατέθηκαν μέχρι την Κυριάκη 200 αναφορές για αγνοούμενους, με τους 45 από αυτούς να έχουν εντοπιστεί.

Εν τω μεταξύ, πάνω από 20.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

terastia-oikonomiki-kai-oikologiki-katastrofi-stin-kalifornia-amp-8211-stoys-17-oi-nekroi2

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, πάνω από 450.000 στρέμματα γης ήδη μετατράπηκαν σε αποκαΐδια σε όλη την Καλιφόρνια. Οι δυνάμεις της ελπίζουν ότι η εξασθένηση των ανέμων θα τους επιτρέψει να περιορίσουν τις πυρκαγιές.

Πάνω από 2.000 κατοικίες και επιχειρήσεις καταστράφηκαν, είχε δηλώσει τη Δευτέρα ο κυβερνήτης της πιο πυκνοκατοικημένης Πολιτείας της χώρας, ο Τζέρι Μπράουν.

terastia-oikonomiki-kai-oikologiki-katastrofi-stin-kalifornia-amp-8211-stoys-17-oi-nekroi4

Οι αρχές κάνουν λόγο για 17 μέτωπα, κυρίως στο βόρειο τμήμα της Πολιτείας. Ορισμένες από τις φωτιές δεν είχαν περιοριστεί χθες παρά μόλις από το 5 ως το 15%, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Καλιφόρνιας.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS