Απόπειρα Ρώσων χάκερ εντόπισαν Ισραηλινοί στις ΗΠΑ

Απόπειρα Ρώσων χάκερ εντόπισαν Ισραηλινοί στις ΗΠΑ

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πραγματικό χρόνο παρακολουθούσαν Ισραηλινοί κατάσκοποι Ρώσους κυβερνητικούς χάκερ να ερευνούν υπολογιστές σε όλον τον κόσμο, αναζητώντας κωδικές ονομασίες αμερικανικών μυστικών προγραμμάτων.

Ισραηλινοί κατάσκοποι, οι οποίοι είχαν διεισδύσει στο δίκτυο της ρωσικής εταιρείας ασφάλειας λογισμικού Kaspersky, ειδοποίησαν τις αμερικανικές αρχές για τη ρωσική υποκλοπή. Η αμερικανική κυβέρνηση διέταξε έτσι την αφαίρεση του λογισμικού ασφαλείας Kaspersky, το οποίο αξιοποιούσαν τουλάχιστον 24 αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες.

Εδώ και χρόνια, κύκλοι δυτικών μυστικών υπηρεσιών εικάζουν ότι το δημοφιλές λογισμικό ασφαλείας Kaspersky προσφέρει «μυστική δίοδο» σε υπολογιστές για λογαριασμό των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Μεταξύ των αμερικανικών υπηρεσιών, οι οποίες αξιοποιούσαν το λογισμικό, ξεχωρίζουν το ΥΠΕΞ και τα υπουργεία Αμυνας, Ενέργειας, Δικαιοσύνης και Οικονομικών.

Στις 13 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ διέταξε όλες τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να διακόψουν εντός 90 ημερών κάθε χρήση λογισμικού Kaspersky. «Ο κίνδυνος ότι η ρωσική κυβέρνηση, δρώντας ανεξάρτητα ή σε συνεννόηση με την Kaspersky, μπορεί να αξιοποιήσει το λογισμικό έτσι ώστε να υποκλέψει κρατικές πληροφορίες απειλεί άμεσα την εθνική ασφάλεια», ανέφερε το υπουργείο σε εγκύκλιό του με αποδέκτη την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ειδικοί της Ρωσίας εκτιμούν, όμως, ότι υπό την προεδρία τού –πρώην αξιωματικού της KGB– Βλαντιμίρ Πούτιν κάθε ιδιωτική ρωσική εταιρεία, η οποία καλείται να συνεργασθεί με τις κρατικές υπηρεσίες της Ρωσίας, δεν έχει άλλη επιλογή από το να υπακούσει. Κάθε άρνηση σε τέτοιο αίτημα μπορεί να οδηγήσει σε αντίποινα κατά της εταιρείας ή των ιδιοκτητών της.

Από τη μεριά του, ο ιδιοκτήτης και ιδρυτής της Kaspersky, Γιουτζίν Κασπέρσκι, δεν θα είχε τέτοιους ενδοιασμούς, έχοντας υπηρετήσει παλαιότερα στο υπουργείο Αμυνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή