ΚΟΣΜΟΣ

Καταλωνία: Θα χάσει την όρασή του από το ένα μάτι ο διαδηλωτής που τραυματίσθηκε από πλαστική σφαίρα

katalonia-tha-chasei-tin-orasi-toy-apo-to-ena-mati-o-diadilotis-poy-traymatisthike-apo-plastiki-sfaira-2213214

Ο σύμβουλος Υγείας της Καταλωνίας ,Τόνι Κομίν επιβεβαίωσε χθες το απόγευμα πως ο 38χρονος που είχε τραυματισθεί από πλαστική σφαίρα κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης στο σχολείο ‘Ραμόν Λουλ’ την ημέρα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, «θα χάσει την όρασή του από το ένα μάτι, είτε πλήρως, είτε σχεδόν εξ ολοκλήρου».

Ο Κομίν υποστήριξε πως ο αριθμός των τραυματιών από την επέμβαση των αρχών καταστολής υπερέβη τους 1.000, κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Πρώτων Βοηθειών του Σαντ Αντρέου ντε λα Μπάρκα, το οποίο είχε χρησιμεύσει και ως εκλογικό κέντρο στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.

Μετά τη συνάντησή του με τη διεύθυνση του Κέντρου, εθελοντές της οργάνωσης του δημοψηφίσματος και τραυματίες από την επέμβαση της αστυνομίας, ο Κομίν δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «ήδη υπάρχουν πάνω από 1.000 άνθρωποι που υπέστησαν σωματικές κακώσεις και τραύματα, στην πλειονότητά τους μώλωπες, αλλά επίσης και κατάγματα, σκισίματα, ή αιματώματα, που εμφανίζονται και εξαπλώνονται όσο περνούν οι μέρες».

Οι υπηρεσίες υγείας της Καταλωνίας φροντίζουν όλους τους πολίτες «που υπέστησαν ψυχολογικά πλήγματα από τα βίαια επεισόδια αδικαιολόγητης βίας και σήμερα εκδηλώνουν άγχος, φόβους και μετατραυματικά σοκ», πρόσθεσε ο Κομίν.

Ο ίδιος επεσήμανε επίσης πως το υπουργείο έχει δρομολογήσει ένα πρόγραμμα στήριξης στους επαγγελματίες στην παροχή πρώτων βοηθειών για να ανταπεξέρχονται σε περιπτώσεις πολιτών που προσέρχονται στις υπηρεσίες υγείας με τέτοιου είδους ψυχολογικές επιπτώσεις από τα επεισόδια.

Ο σύμβουλος αρκέσθηκε μόνον σε δηλώσεις που αφορούν τους τραυματίες και δεν θέλησε να υπεισέλθει σε ο,τιδήποτε σχετικό με την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, ή της Συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ