ΚΟΣΜΟΣ

Στιβ Μπάνον: Μόλις 30% οι πιθανότητες να ολοκληρώσει ο Τραμπ τη θητεία του

Στιβ Μπάνον: Μόλις 30% οι πιθανότητες να ολοκληρώσει ο Τραμπ τη θητεία του

Ο πρώην υπεύθυνος στρατηγικής του Λευκού Οίκου, Στιβ Μπάνον εκμυστηρεύτηκε ιδιωτικά ότι πιστεύει πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ποσοστό πιθανοτήτων μόλις 30% να ολοκληρώσει την θητεία του, μεταδίδει το CNN, σύμφωνα με δήλωση πηγής στο περιοδικό «Vanity Fair.»

Σύμφωνα με δύο πηγές του περιοδικού που έλαβαν γνώση της συζήτησης, ο Μπάνον προειδοποίησε τον Τραμπ αρκετούς μήνες πριν ότι η μεγαλύτερη απειλή για την προεδρία του δεν είναι η αποπομπή του από το Κογκρέσο, αλλά η ειδική τροπολογία (25th Amendment) η οποία μπορεί να επιτρέψει στην κυβέρνησή του, να ψηφίσει για την απομάκρυνσή του από την προεδρία.

Το CNN δεν στάθηκε δυνατό να επιβεβαιώσει το περιεχόμενο των συνομιλιών, ενώ ο Μπάνον δεν εντοπίστηκε προκειμένου να τις σχολιάσει.

Η τροπολογία αυτή του Συντάγματος των ΗΠΑ είναι ένα μέτρο που εγκαθιστά ένα σύστημα για την αντικατάσταση του προέδρου ή του αντιπροέδρου σε περίπτωση θανάτου, απομάκρυνσης, παραίτησης ή αδυναμίας άσκησης των προεδρικών καθηκόντων.

Παράλληλα, αν ο αντιπρόεδρος «και η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην κυβέρνηση ή στο Κογκρέσο ή σε άλλο σύμφωνα με το νόμο, νομοθετικό σώμα» προχωρήσουν «σε μία γραπτή διακήρυξη ότι ο πρόεδρος δεν είναι ικανός να ασκήσει τις εξουσίες και τα καθήκοντα του γραφείου του, ο αντιπρόεδρος πρέπει αμέσως ν’ αναλάβει τις εξουσίες και τα καθήκοντα αυτά, ως υπηρεσιακός πρόεδρος.» Η παραπάνω νομοθετική διάταξη ψηφίστηκε μετά την δολοφονία του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι το 1963.
Σύμφωνα με τις δύο πηγές που μίλησαν στο «Vanity Fair» όταν ο Μπάνον έθεσε το θέμα της 25ης τροπολογίας, ο Τραμπ αναρωτήθηκε: «Τι είναι αυτό;»

Ο Μπάνον αποπέμφθηκε από τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο τον Αύγουστο, ενώ η προσωπική του άποψη για το ενδεχόμενο της μη ολοκλήρωσης της προεδρικής θητείας του Τραμπ από τον ίδιο, έρχεται στην επικαιρότητα εξαιτίας των φραστικών επιθέσεων μεταξύ του προέδρου και του Γερουσιαστή Μπομπ Κόρκερ τις τελευταίες ημέρες. Οι δύο άντρες έχουν εμπλακεί σε μια σειρά φραστικών επιθέσεων μέσω του Twitter. Ο Κόρκερ έχει δηλώσει στην εφημερίδα “The New York Times” ότι κατά την άποψή του, ο Τραμπ οδηγεί τις ΗΠΑ «στον δρόμο του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου.»