Σε ιστορική συμφωνία κατέληξαν Χαμάς – Φατάχ

Σε ιστορική συμφωνία κατέληξαν Χαμάς – Φατάχ

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αντίπαλες παλαιστινιακές οργανώσεις Φάταχ και Χαμάς ανακοίνωσαν πως κατέληξαν σε μία προκαταρκτική, μερική συμφωνία, μετά από διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα στο Κάιρο, οι οποίες έγιναν μετά από μεσολάβηση των αιγυπτιακών αρχών. Η Φατάχ, η οποία έχει την υποστήριξη της Δύσης, έχασε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας πριν από μία δεκαετία από τη Χαμάς, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τη Δύση και το Ισραήλ. 

Σε μια θεαματική επίδειξη αυτής της προσέγγισης των δύο πλευρών, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα μεταβεί «μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα» στη Γάζα, δήλωσε ο αλ-Αγά, επικεφαλής του πολιτικού κόμματος της Φάταχ του Αμπάς στη λωρίδα της Γάζας. Εφόσον λάβει χώρα, θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Αμπάς στη λωρίδα της Γάζας από το 2007, όταν η Χαμάς επέβαλλε τον έλεγχο της στην περιοχή, μετά από σφοδρές εμφύλιες συγκρούσεις. Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την ολοκληρωτική συμφιλίωση των δύο πλευρών, μετά τη συμφωνία της Χαμάς να παραχωρήσει τις εξουσίες της στη Γάζα στην κυβέρνηση του Αμπάς, η οποία υποστηρίζεται από τη Φατάχ, τον περασμένο μήνα. 

Σε ιστορική συμφωνία κατέληξαν Χαμάς – Φατάχ-1

Βάσει των συμφωνηθέντων, μέχρι τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η παράδοση της εξουσίας και του διοικητικού ελέγχου της λωρίδας της Γάζας στη νέα εθνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τη συμφωνία των δύο πρώην αντιμαχόμενων πλευρών. 

Η υπογραφή της συμφωνίας ενδέχεται να αλλάξει και τα δεδομένα αναφορικά με το Παλαιστινιακό, καθώς οι εσωτερικές έριδες των Παλαιστινίων όλα αυτά τα χρόνια αποτελούσαν βασικό εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ. Εντούτοις, το Ισραήλ παραμένει διστατικό απέναντι στην νέα εξέλιξη, κάτι το οποίο μαρτυρούν οι δηλώσεις ενός αξιωματούχου της ισραηλινής κυβέρνησης, ο οποίος δήλωσε ότι για να γίνει αποδεκτή η συμφωνία, η Χάμας πρέπει να αναγνωρίσει την κρατική οντότητα του Ισραήλ και να παραδώσει τον οπλισμό της. 

Ενδεικτική του συμφιλιωτικού κλίματος, στο οποίο βασίστηκε η συμφωνία, είναι επίσης η ανακοίνωση του Αμπάς, ότι θα άρει «πολύ σύντομα» τα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν το 2017, για να υποχρεωθεί η Χαμάς να συμφιλιωθεί με την Παλαιστινιακή Αρχή». 

Σε ιστορική συμφωνία κατέληξαν Χαμάς – Φατάχ-2

Λίγο νωρίτερα, η Χαμάς είχε επιβεβαιώσει πως μια «συμφωνία επιτεύχθηκε σήμερα ανάμεσα στις δύο πλευρές υπό αιγυπτιακή αιγίδα».

Η Αίγυπτος έχει πραγματοποιήσει αντίστοιχες προσπάθειες και στο παρελθόν, με σκοπό τη συμφιλίωση και τη δημιουργία μίας κυβέρνησης συνεργασίας στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Ενδεικτικά, το 2014 οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία για τη δημιουργία μίας κοινής κυβέρνησης συμφιλίωσης, όμως η Χαμάς διατήρησε τη σκιώδη εξουσία της στη λωρίδα της Γάζας. 

Σε ιστορική συμφωνία κατέληξαν Χαμάς – Φατάχ-3

Η συμφωνία έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς στη λωρίδα της Γάζας, όπου χιλιάδες Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους, κραδαίνοντας παλαιστινιακές σημαίες, φωνάζοντας συνθήματα και εξοπλίζοντας τα αυτοκίνητα τους με μεγάφωνα, από τα οποία ακούγονταν στη διαπασών εθνικά τραγούδια. 

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Χαμάς και της πιο μετριοπαθούς Φατάχ άρχισαν την Τρίτη στο Κάιρο, με σκοπό να συγκεκριμενοποιηθεί η ανακοίνωση συμφιλίωσης, στην οποία προχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα. Οι συνομιλίες αφορούσαν τις πρακτικές πλευρές της προσέγγισης που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, η διευθέτηση ακανθωδών και ευαίσθητων ζητημάτων, όπως ο έλεγχος της ασφάλειας στη λωρίδα της Γάζας και η τύχη των 25.000 ανδρών της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς υπάρχει κίνδυνος να μετατεθεί για αργότερα.

Τα δύο μέρη έχουν ήδη γνωστοποιήσει πως η ολοκλήρωση της συμφιλίωσης θα είναι μία μακροχρόνια διαδικασία, καθώς η κατανομή των εξουσιών είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω των αντιφατικών συμφερόντων των δύο πλευρών. Συγκεκριμένα, η Χαμάς κυβερνά τη λωρίδα της Γάζας μόνη της, μετά την εκδίωξη από εκεί της Παλαιστινιακής Αρχής, με τίμημα έναν οιονεί εμφύλιο πόλεμο το 2007. Η Αρχή, η διεθνώς αναγνωρισμένη οντότητα που υποτίθεται πως αποτελεί το προοίμιο ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, ελέγχεται από τη Φάταχ, η οποία ασκεί πλέον την ούτως ή άλλως περιορισμένη εξουσία της μόνο στη Δυτική Όχθη, την οποία κατέχει το Ισραήλ και απέχει από τη Γάζα μερικές δεκάδες χιλιόμετρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή