Γερμανία: Ανακάμπτουν οι Σοσιαλδημοκράτες στην Κάτω Σαξονία

Γερμανία: Ανακάμπτουν οι Σοσιαλδημοκράτες στην Κάτω Σαξονία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΝΟΒΕΡΟ. Μπορεί οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) να έχουν χάσει ήδη φέτος τέσσερις τοπικές αναμετρήσεις στη Γερμανία (Σάαρ, Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, Ρηνανία-Βεστφαλία και ομοσπονδιακές εκλογές), αύριο όμως, στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας δεν αποκλείεται να αναδειχθούν νικητές. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις όπου το SPD συγκεντρώνει 34,6% έναντι 31,8 του CDU, των Χριστιανοδημοκρατών της Αγκελα Μέρκελ, αν και το προβάδισμα αυτό βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους. Πράσινοι, Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) και η ξενοφοβική AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) μάχονται για την τρίτη θέση, ενώ το κόμμα της Αριστεράς παλεύει να ξεπεράσει το όριο του 5%.

Η τελευταία αυτή δημοσκόπηση αντανακλά την ανάκαμψη του SPD, καθώς μόλις στα μέσα Σεπτεμβρίου το CDU κυριαρχούσε ξεκάθαρα των Σοσιαλδημοκρατών. Παρ’ όλα αυτά, όμως, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην Κάτω Σαξονία θα ήθελε είτε μια συμμαχία CDU και FDP (27,7%) είτε μια «κοκκινοπράσινη» συνεργασία Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων (24,6%). Καμία όμως από τις δύο εναλλακτικές αυτές δεν είναι βιώσιμη, παρά μόνο ένας μεγάλος συνασπισμός ή μια τρικομματική κυβέρνηση. Η αναμέτρηση στην Κάτω Σαξονία έχει «παγώσει» τις διαβουλεύσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο για τη συγκρότηση κυβέρνησης, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Η πρώην ηγέτις του AfD

Σε μιαν άλλη εξέλιξη η Φράουκε Πέτρι, πρώην ηγέτις της AfD η οποία παραιτήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα, αναμενόταν χθες το βράδυ να παρουσιάσει στην εκλογική της περιφέρεια, τη Σαξονία, το δικό της κόμμα, το Μπλε, υποσχόμενη μια «λογικά συντηρητική» ατζέντα που θα βρίσκει απήχηση σε μια ευρύτερη εκλογική βάση. Αρκετές ακόμη εκδηλώσεις σχεδιάζονται για τον Νοέμβριο υπό τη σημαία της «Μπλε αλλαγής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή