Δεν αισθάνεται ευνουχισμένος ο Τίλερσον

Δεν αισθάνεται ευνουχισμένος ο Τίλερσον

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μετά και το σχόλιο Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή ότι ο Τραμπ «έχει ευνουχίσει» τον Τίλερσον.

Το σχόλιο, που αποτέλεσε αφορμή για τον καταιγισμό δημοσιογραφικών ερωτήσεων, ανήκει στον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Μπομπ Κόρκερ, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε πως ο Τραμπ «δεν μπορεί να ευνουχίζει δημοσίως τον υπουργό Εξωτερικών». «Εκανα έλεγχο. Είμαι άθικτος», απάντησε σαρκαστικά ο Τίλερσον, διαψεύδοντας, ουσιαστικά, τέτοια σενάρια.

Παράλληλα, ο Τίλερσον δεν επιβεβαίωσε, αλλά ούτε διέψευσε πηγές που υποστηρίζουν πως ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τον Τραμπ «ηλίθιο». Χαρακτηριστικά, ο ίδιος τόνισε πως «δεν θα απαντήσει ώστε να μη δώσει περαιτέρω αξία σε μια τέτοια ερώτηση», ενώ, όταν ρωτήθηκε ξανά, δήλωσε κατηγορηματικά πως «δεν συμμετέχει σε καταστροφικά παιχνίδια της Ουάσιγκτον».

Η κριτική του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή εναντίον του Τραμπ και η αναλογία με τον ευνουχισμό έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία εκδηλώνονται αμφιβολίες για την αποδοτικότητα του Τίλερσον, καθόσον επικρατεί η γενική αίσθηση πως ο ίδιος βρίσκεται σε διαμάχη με τον ίδιο τον Τραμπ. Η διάσταση απόψεων Τραμπ και Τίλερσον είναι εμφανής και στο καυτό ζήτημα της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν. Ο Τραμπ επανειλημμένως έχει απειλήσει να αποχωρήσει από τη συμφωνία λόγω μη συμμόρφωσης του Ιράν. Αντιθέτως, ο Τίλερσον επιδιώκει να απαλύνει τη γραμμή αυτή, καθιστώντας σαφές πως οι ΗΠΑ δεν θα προβούν σε ακραίες κινήσεις.

Ανθρωποι του Τραμπ αφήνουν να διαρρεύσει πως ο Αμερικανός πρόεδρος είναι βαθιά δυσαρεστημένος από τον Τίλερσον, καθώς πιστεύει πως ο τελευταίος διακατέχεται από συντηρητισμό ως προς τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Αμερική. Από την άλλη, ο Τίλερσον παρουσιάζεται κουρασμένος από τις αντιφατικές δηλώσεις του Τραμπ και από το γεγονός πως οδηγείται σε βαθμιαία απομόνωση στην Ουάσιγκτον. Επισήμως, βέβαια, ο Τίλερσον διατυμπανίζει πως η σχέση τους εδραιώνεται σε γερά θεμέλια, δίχως οι μικροεντάσεις να έχουν σταθεί εμπόδιο στο έργο του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή