ΚΟΣΜΟΣ

Δέσμευση κατά του αντισημιτισμού από Κουρτς

desmeysi-kata-toy-antisimitismoy-apo-koyrts-2214098

ΒΙΕΝΝΗ. «Αναγκαία συνθήκη για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού υπό το πρόσωπό μου είναι η μάχη κατά του αντισημιτισμού», δήλωσε χθες ο 31χρονος συντηρητικός νικητής των εκλογών στην Αυστρία Σεμπάστιαν Κουρτς, μιλώντας στην ισραηλινή εφημερίδα «Ισραέλ Χαγιόμ». Την Κυριακή, οι Αυστριακοί ψηφοφόροι ανέδειξαν το χριστιανοδημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (OVP) στην πρώτη θέση με 31,5% των ψήφων, ποσοστό το οποίο δεν του εξασφαλίζει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Το OVP καλείται τώρα να επιλέξει εάν θα σχηματίσει κυβέρνηση με το ακροδεξιό FPO του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

«Η μάχη κατά του αντισημιτισμού και η πολιτική μηδενικής ανοχής, που έχουμε υιοθετήσει απέναντι σε κάθε αντισημιτική τάση, έχουν μεγάλη αξία για μένα. Δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πάνω σε αυτό», είπε ο Κουρτς. Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο μεταφοράς της αυστριακής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, υπέρ της οποίας έχει εκφρασθεί ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος του Στράχε, ο Κουρτς απάντησε ότι δεν θέλει προς το παρόν να μιλήσει για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Το Ισραήλ είχε διακόψει τις σχέσεις του με την Αυστρία το 2000 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία στον τότε κυβερνητικό συνασπισμό του FPO ενός ξενοφοβικού και αντισημιτικού, με νεοναζιστικές ρίζες κόμματος, που τότε τελούσε υπό την ηγεσία του Γερκ Χάιντερ. Στο μεταξύ, τον νικητή των εκλογών Κουρτς προειδοποίησε χθες ο πρόεδρος της Αυστρίας Βαν ντερ Μπέλεν, λέγοντας ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να απηχεί τις ευρωπαϊκές αξίες.

«Θα διασφαλίσω ότι οι θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες, που περιλαμβάνονται στο σύνταγμά μας, θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν το μέλλον της Αυστρίας. Θα εξετάζω προσεκτικά τις πολιτικές προτάσεις, αλλά και τη στελέχωση της νέας κυβέρνησης», είπε χθες ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν.