Αυστρία: Ορος του FPOe το υπουργείο Εσωτερικών

Αυστρία: Ορος του FPOe το υπουργείο Εσωτερικών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Την πολιτική ασύλου και μετανάστευσης της Αυστρίας επιδιώκει να διαμορφώσει το αντιμεταναστευτικό κόμμα FPOe, το οποίο έθεσε χθες ως όρο συμμετοχής στην κυβέρνηση την ανάληψη του υπουργείου Εσωτερικών. Στον απόηχο των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, οι παρατηρητές θεωρούν ως επικρατέστερο σενάριο τη συγκυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος με το FPOe.

Ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, ο 31 ετών Σεμπάστιαν Κουρτς, αρνήθηκε χθες να απαντήσει, σε συνέντευξη στους Financial Times, αν εκτός από το υπουργείο Εσωτερικών το FPOe μπορεί να αναλάβει και το υπουργείο Εξωτερικών. Ο Κουρτς δεν έχει λάβει ακόμη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Αν επεδίωκε να αποφύγει τη συγκυβέρνηση με το FPOe, ο Σεμπάστιαν Κουρτς θα είχε την επιλογή να σχηματίσει νέο μεγάλο συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες ή να πάει σε κυβέρνηση μειοψηφίας. Το ενδεχόμενο να μείνει ο ίδιος εκτός νυμφώνος, με μια κυβερνητική συμμαχία ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες και στο FPOe παραμένει «θεωρητικό», σύμφωνα με χθεσινή δήλωση επιτελών του FPOe.

Στο εσωτερικό του FPOe είναι εμφανής η επιθυμία για εξουσία, αν και υπάρχουν φωνές που φοβούνται πως οι αναπόφευκτοι συμβιβασμοί θα βλάψουν την εικόνα ενός κόμματος που προβάλλεται ως αντισυμβατικό. Χθες ο επικεφαλής του κόμματος, Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, επιβεβαίωσε ότι όρος είναι η ανάθεση στο κόμμα του υπουργείου Εσωτερικών. «Με 26%, φυσικά, σκοπός μας είναι να εφαρμόσουμε τις πολιτικές μας στην κυβέρνηση», είπε.

Ο Στράχε ζητάει να περιοριστούν τα βοηθήματα που λαμβάνουν οι πρόσφυγες από το αυστριακό κράτος, να μειωθεί η μετανάστευση, αλλα και η φορολογία των επιχειρήσεων. Στα ζητήματα αυτά υπάρχει σύμπνοια με το Λαϊκό Κόμμα. Παράλληλα, τα δύο κόμματα συμφωνούν στη ανάγκη επαναπατρισμού εξουσιών από τις Βρυξέλλες αλλά παράλληλης ενίσχυσης του ρόλου της Ε.Ε. στην άμυνα και στην προστασία των εξωτερικών συνόρων. Στην προαναφερθείσα συνέντευξη στους FT, ο Κουρτς είπε ότι θα δώσει «τεράστια μάχη για την εύρυθμη λειτουργία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.». Ο τέως υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα λειτουργήσει ως «γέφυρα» ανάμεσα στη δυτική Ευρώπη και σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Αυστρία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή