ΚΟΣΜΟΣ

Τσεχία – Εκλογές: Αδιαμφισβήτητος νικητής ο «Τσέχος Τραμπ», Αντρέι Μπάμπις

tsechia-amp-8211-ekloges-adiamfisvititos-nikitis-o-tsechos-tramp-antrei-mpampis-2214710

Ο Τσέχος μεγιστάνας Αντρέι Μπάμπις, γνωστός με το προσωνύμιο «ο Τσέχος Τραμπ», αναμένεται να εξασφαλίσει μεγάλη νίκη στις σημερινές βουλευτικές εκλογές, καθώς το κόμμα του, ΑΝΟ (Δράση Ανικανοποίητων Πολιτών), εκτιμάται ότι θα λάβει το 30,74% των ψήφων, έχοντας προβάδισμα περίπου 20 ποσοστιαίων μονάδων από το δεύτερο κόμμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 77,65% των εκλογικών τμημάτων της χώρας. Δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται κατά τα φαινόμενα το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (SPD) με ποσοστό 11,7%.

Το ΑΝΟ θα γίνει το πρώτο κόμμα που θα σπάσει την πολυετή παράδοση διακυβέρνησης της χώρας από τα δύο παραδοσιακά κόμματα της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς, φέρνοντας πάλι στο προσκήνιο την άνοδο λαϊκίστικων μορφωμάτων στο ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο, όπου η μεγάλη εισροή προσφύγων έχει προκαλέσει αύξηση της δημοτικότητας των μη-παραδοσιακών κομμάτων διαμαρτυρίας.

Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Μπόχουσλαβ Σομπότκα, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα λάβουν μόλις το 7,2% των ψήφων, πρόκειται να σημειώσουν το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμά τους μετά τη ειρηνική διάσπαση της χώρας με τη Σλοβακία το 1993. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που ηγείται της απερχόμενης τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας, δεν πρόκειται να ηγηθεί των συνομιλιών για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, έπειτα από το εκλογικό πλήγμα που υπέστη, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή επικεφαλής του κόμματος, Μίλαν Τσόβανετς, στο πρακτορείο ειδήσεων CTK.

Βάσει των προβλέψεων, το κόμμα θα έρθει στην πέμπτη θέση, λαμβάνοντας περίπου το 7,3% των ψήφων. «Προς το παρόν δεν θα ηγηθούμε των συνομιλιών, θα ήταν για γέλια με 8%», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσόβανετς.

Γενικότερα, η πρόβλεψη της εταιρείας Median για το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει οκτώ κόμματα να ξεπερνούν το όριο του 5% για την είσοδό τους στη βουλή, κάτι το οποίο ενδέχεται να δυσκολέψει σημαντικά το εγχείρημα σχηματισμού κυβέρνησης. 

Στο μεταξύ, ορισμένα πολιτικά κόμματα άφησαν να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να σχηματίσουν συνασπισμό με το ΑΝΟ, αλλά υπό τον όρο ότι ο ιδρυτής και χαρισματικός του ηγέτης δεν θα είναι πρωθυπουργός. Μια προϋπόθεση που ο «Τσέχος Τραμπ» ουδεμία πρόθεση έχει να δεχτεί, καθώςμπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη του προέδρου Μίλο Ζέμαν, ο οποίος θα αναθέσει αρχικά στον νικητή των εκλογών να αρχίσει συνομιλίες για τον σχηματισμό συνασπισμού και στη συνέχεια θα ορίσει τον ηγέτη της μελλοντικής κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ