ΚΟΣΜΟΣ

Ευρεία νίκη του Αμπε δείχνουν τα πρώτα exit polls

Ευρεία νίκη του Αμπε δείχνουν τα πρώτα exit polls

Ο κυβερνών συνασπισμός του πρωθυπουργού Άμπε φέρεται να εξασφαλίζει μεγάλη νίκη, σύμφωνα με τα exit polls ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης.

Ο συνασπισμός του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) αναμένεται να καταλάβει 311 έδρες, διατηρώντας τα δύο τρίτα από τις 465 έδρες της ιαπωνικής Βουλής, έδειξε έξιτ πολ του τηλεοπτικού δικτύου TBS. Άλλα τηλεοπτικά δίκτυα δίνουν στον συνασπισμό του εθνικιστή πρωθυπουργού λίγο λιγότερο από τα δύο τρίτα των εδρών του κοινοβουλίου.

Ο συντηρητικός ηγέτης φαίνεται πως καταφέρνει να επιμηκύνει την θητεία του και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο, και θα έχει έτσι τη δυνατότητα να πιέσει για την αναθεώρηση του μεταπολεμικού ειρηνευτικού συντάγματος της χώρας.

Ο Άμπε αποφάσισε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ένα χρόνο νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία και όπως όλα δείχνουν η απόφαση αυτή ήταν σωστή, αφού όλα δείχνουν πως πηγαίνει για τρίτη συνεχόμενη θητεία. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αμπε έχει σκληρή γραμμή απέναντι στη Β. Κορέα και μετά την εκτόξευση πυραύλων από τον Κιμ Γιονγκ Ουν είχε ζητήσει αμερικανική συνδρομή.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ, Reuters)