Διαφωνία Βαγδάτης – Τίλερσον

Διαφωνία Βαγδάτης – Τίλερσον

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντάσεις μεταξύ Βαγδάτης και Ουάσιγκτον προκαλεί η αυξανόμενη επιρροή της Τεχεράνης στο Ιράκ, με φόντο την πρόσφατη εκστρατεία των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων, που οδήγησε στην ανακατάληψη του Κιρκούκ και άλλων διαφιλονικούμενων περιοχών από τους Κούρδους μαχητές (Πεσμεργκά). Μιλώντας σε δημοσιογράφους ύστερα από συνάντησή του με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ Αμπάντι και τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε, την Κυριακή, ότι «ήρθε η ώρα να γυρίσουν σπίτι τους» οι Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης (PMU). Πρόκειται για σιιτική πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανακατάληψη του Κιρκούκ. Η αυξανόμενη ιρανική επιρροή στο Ιράκ προκαλεί ανησυχία τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη σουνιτική Σαουδική Αραβία, βασικό ανταγωνιστή του σιιτικού Ιράν στον Κόλπο.

Η απάντηση του Αμπάντι ήρθε χθες, με δήλωση ανώνυμων «κύκλων» της ιρακινής κυβέρνησης. «Καμία πλευρά δεν έχει δικαίωμα να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ», αναφέρεται στη σχετική δήλωση-απάντηση στο αίτημα Τίλερσον. «Οι άνδρες των PMU είναι Ιρακινοί πατριώτες», προστίθεται στην ίδια δήλωση, καθιστώντας σαφές ότι οι σιίτες πολιτοφύλακες δρουν κάτω από τις διαταγές του επίσης σιίτη πρωθυπουργού του Ιράκ.

Παρέμβαση Τζαβάντ Ζαρίφ

Στη διελκυνστίδα μεταξύ Βαγδάτης και Ουάσιγκτον παρενέβη ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος δήλωσε ότι οι άνδρες των PUM «δεν θα πάνε σπίτι τους γιατί ήδη βρίσκονται εκεί, στο Ιράκ», εννοώντας ότι δεν πρόκειται για ενεργούμενα του Ιράν, αλλά για Ιρακινούς στρατιώτες.

Στο μεταξύ, η περιφερειακή κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν εξέφρασε χθες την ανησυχία της για τη συγκέντρωση τεθωρακισμένων και μονάδων πυροβολικού του ιρακινού στρατού, όπως και πολιτοφυλάκων των PMU, βορειοδυτικά της Μοσούλης, κοντά σε σημαντικό αγωγό που μεταφέρει κουρδικό πετρέλαιο σε Τουρκία και Συρία.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε χθες στη Μόσχα με τον Ιρακινό ομόλογό του Ιμπραήμ Τζαφάρι. Ο Ρώσος αξιωματούχος έδειξε κατανόηση για τις «ελπίδες του κουρδικού λαού να ενισχύσει την ταυτότητά του», τόνισε όμως ότι αυτό πρέπει να γίνει «σε συνεννόηση με την ιρακινή κυβέρνηση, ώστε να μην προστεθεί άλλη μία εστία αστάθειας στην περιοχή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή