ΚΟΣΜΟΣ

Οι επίμονες θεωρίες συνωμοσίας για τη δολοφονία του Τζον Κένεντι

oi-epimones-theories-synomosias-gia-ti-dolofonia-toy-tzon-kenenti-2214905

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τέλος σε θεωρίες συνωμοσίας δεκαετιών αναμένεται να δώσει ο αποχαρακτηρισμός 3.000 εγγράφων για τη δολοφονία του Αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι τον Νοέμβριο του 1963 στο Ντάλας του Τέξας.

Περισσότερο από μισόν αιώνα αργότερα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωνε την πρόθεσή του να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των επίμαχων εγγράφων. Μία από τις πλέον επίμονες τέτοιες θεωρίες θέλει τον πρόεδρο Κένεντι να πέφτει θύμα δολοφονίας κατ’ εντολήν της μαφίας.

Το γεγονός ότι ο πατέρας του Κένεντι συνεργάσθηκε, κατά την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης, με τον μαφιόζο του Σικάγο Σαμ Τζιανκάνα αλλά και οι στενές σχέσεις του Τζιανκάνα με την οικογένεια Κένεντι έκαναν πολλούς να θεωρήσουν ότι η μαφία βρισκόταν πίσω από τη δολοφονία. Η αποτυχία της κυβέρνησης Κένεντι να αποκαθηλώσει τον Φιντέλ Κάστρο καθώς και η απώλεια κεφαλαίων από τη φυγή των ελεγχόμενων από τη μαφία καζίνο της Αβάνα προκάλεσαν την οργή του Τζιανκάνα.

Στην κινηματογραφική του ταινία με θέμα τη δολοφονία του Κένεντι ο σκηνοθέτης Ολιβερ Στόουν παρουσιάζει αληθοφανή θεωρία, σύμφωνα με την οποία η CIA βρισκόταν πίσω από τη δολοφονία του προέδρου.

Σύμφωνα με τη θεωρία του Στόουν, στελέχη της CIA, επικουρούμενα από εύπορους φανατικούς αντικομμουνιστές, οργάνωσαν τη δολοφονία του Κένεντι ως αντίποινα στην πρόθεσή του να αποσύρει σταδιακά τα αμερικανικά στρατεύματα από το Βιετνάμ.

Απόκρυψη στοιχείων

Σύμφωνα με απόρρητη έκθεση της CIA από το 2013, ο τότε διευθυντής της υπηρεσίας, Τζον Μακόουν, είχε αποκρύψει στοιχεία από την Επιτροπή Ουόρεν, αρμόδια για τη διερεύνηση της δολοφονίας του Κένεντι. Μεταξύ των στοιχείων αυτών ήταν η αποκάλυψη ότι ο δολοφόνος του Κένεντι, Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ, είχε έλθει σε επαφή με τη CIA πριν από το 1963, την εποχή μεταξύ 1959 και 1962, όταν αποπειράτο να εξασφαλίσει άδεια παραμονής στην ΕΣΣΔ.

Στον κυκεώνα των θεωριών συνωμοσίας συμμετείχε και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας για την εκλογή υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι ο πατέρας του τότε αντιπάλου του, Τεντ Κρουζ, είχε γίνει αντιληπτός να βρίσκεται μαζί με τον Οσβαλντ, λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία του προέδρου στο Ντάλας.

«Τι γύρευε με τον Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ λίγο πριν δολοφονηθεί ο Κένεντι;», είχε αναρωτηθεί ο Τραμπ.

«Ο άνθρωπος αυτός είναι παθολογικός ψεύτης», είχε απαντήσει οργισμένος ο Τεντ Κρουζ, που έκτοτε συμμάχησε με τον Τραμπ.