Ισπανία: Πλησιάζουν οι κρίσιμες αποφάσεις για την Καταλωνία

Ισπανία: Πλησιάζουν οι κρίσιμες αποφάσεις για την Καταλωνία

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεκλεισμένων των θυρών θα ξεκινήσει σήμερα (13.00 ώρα Ελλάδος), η συνεδρίαση της δεκαμελούς εξεταστικής επιτροπής της ισπανικής Γερουσίας που έχει ορισθεί να εξετάσει τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν κατά της καταλανικής Τζενεραλιτάτ στο πλαίσιο των διατάξεων του Άρθρου 155 του Συντάγματος, επιφέροντας τροποποιήσεις, ή ακόμη και επεκτάσεις, στις προτάσεις που έχει καταθέσει η κυβέρνηση.

Η διορία που έχει δοθεί για στην καταλανική πλευρά, η οποία δεν θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο Κάρλες Πουτζδεμόν, για να εκθέσει τα αντεπιχειρήματά της και να αποποιηθεί της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της, εκπνέει σήμερα στις 11.00, ώρα Ελλάδος, και δύο ώρες αργότερα έχει προβλεφθεί η συνεδρίαση της επιτροπής, τα μέλη της οποίας ορίσθηκαν χθες.

Πρόκειται για τρεις Γερουσιαστές από το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), με επικεφαλής τον εκπρόσωπο του κόμματος στην Άνω Βουλή, δύο από τους Σοσιαλιστές του PSOE, έναν των Unidos Podemos, ο εκπρόσωπος του βασκικού εθνικιστικού κόμματος PNV, έναν από τα καταλανικά κόμματα PDeCat και ERC και έναν από το κόμμα UPN, που εκπροσωπεί την μικτή ομάδα των ανέντακτων Γερουσιαστών.

Οι δέκα Γερουσιαστές ανήκουν στην ευρύτερη 27μελή επιτροπή που θα επιβάλλει τα μέτρα που προβλέπονται από το Άρθρο 155 και για την εφαρμογή των οποίων απαιτείται η συναίνεση της απόλυτης πλειοψηφίας του Σώματος. Όμως, προτού συζητηθούν και ψηφισθούν τα μέτρα στην έκτακτη συνεδρίαση της Γερουσίας, που έχει συγκληθεί για αύριο στις 11.00, ώρα Ελλάδος, θα πρέπει να περάσουν πρώτα από την εξεταστική επιτροπή.

Σήμερα τα ξημερώματα, στις 03.00 ώρα Ελλάδος ολοκληρώθηκε στην έδρα της καταλανικής κυβέρνησης η μαραθώνια σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πουτζντεμόν, στην οποία εκτός από τα κόμματα του κυβερνητικού (PDeCat, ERC) , μαζύ και ο πρώην πρόεδρος της Τζενεραλιτάτ Αρτούρ Μας, συμμετείχαν εκπρόσωποι οργανώσεων υπέρ της ανεξαρτησίας (ANC) και της Καταλανικής Ένωσης Δήμων, για να εξετάσουν τη στάση των αρχών της περιοχής απέναντι στο ενδεχόμενο να εφαρμοσθεί το Άρθρο 155.

Σήμερα το απόγευμα εξάλλου, παράλληλα με τις εργασίες στην ισπανική Βουλή, συνεδριάζει και η ολομέλεια του καταλανικού Κοινοβουλίου, όπου σύμφωνα με την αίσθηση όλων, η κυβέρνηση θα ρίξει το βάρος στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Σύμφωνα με πηγές, η κυβέρνηση θα προτάξει «την αξιοπρέπεια» στα μέτρα που θα λάβει για να αντισταθμίσει την επικείμενη εφαρμογή του Άρθρου 155. Απέναντι στην σκέψη αυτή, οι πιο μετριοπαθείς κύκλοι του κυβερνητικού PDeCat (όπως οι Σάντι Βίλα και Μεριτσέλ Μποράς) έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για το γεγονός ότι η Καταλωνία ενδέχεται να εισέλθει σε μία «άγνωστη διάσταση» και προκρίνουν τη λύση των πρόωρων εκλογών, ως μία εναλλακτική για να μην εφαρμοσθεί το Άρθρο 155.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές, κάποια υψηλόβαθμα στελέχη έχουν ζητήσει την κάθοδο σε κοινό ψηφοδέλτιο όλων των κομμάτων που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία με τους οπαδούς της ενδιάμεσης λύσης (Catalunya en Comú), ίσως και τους τοπικούς Σοσιαλιστές του PSC, με βάση το αίτημα για ένα νέο δημοψήφισμα—αυτή τη φορά συμφωνημένο μέσα από τον διάλογο—και την απελευθέρωση των ‘κρατουμένων’ της διαδικασίας για την ανεξαρτησία (των δύο ‘Τζόρδις’). Ένα ψηφοδέλτιο που θα κέρδιζε κατά κράτος και θα έδινε στην Ευρώπη το μήνυμα ότι θα πρέπει να συμβάλει και να εξαναγκάσει τη Μαδρίτη να προσέλθει σε μία διαπραγμάτευση.

Ωστόσο, η πλειονότητα του στρατοπέδου της ανεξαρτησίας κλίνει προς την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας και να κατατεθεί για ψήφιση αύριο στην ολομέλεια του Παρλαμέντ, που θα συνεδριάσει για να αποφασίσει για τα αντίμετρα στην εφαρμογή του Άρθρου 155.

Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κι επικεφαλής του ERC Οριόλ Τζουνκέρας η ανεξαρτησία «είναι η μόνη διέξοδος που μας αφήνει το ισπανικό κράτος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή