Η ιταλική Γερουσία ψήφισε τον νέο εκλογικό νόμο

Η ιταλική Γερουσία ψήφισε τον νέο εκλογικό νόμο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Εκλογικός νόμος-καταλύτης προεκλογικών συμμαχιών ψηφίστηκε χθες από την ιταλική Γερουσία ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης που αναμένεται το αργότερο τον Μάιο. Ο νόμος, μείγμα αναλογικού και πλειοψηφικού συστήματος, λειτουργεί εναντίον του Κινήματος 5 Αστέρων, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Ο νόμος, αποκαλούμενος Rosatellum, έχει ήδη ψηφιστεί από την ιταλική βουλή, ενώ θα τεθεί σε ισχύ με την υπογραφή από τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, που αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Είναι το τέλος μιας μακράς περιπέτειας, με εκλογικούς νόμους που κρίθηκαν αντισυνταγματικοί, και σφοδρές αντεγκλήσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Ο νόμος προέκυψε έπειτα από συμφωνία του επικεφαλής της Κεντροδεξιάς, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Ματέο Ρέντσι. O νόμος δίνει τη δυνατότητα στις πολιτικές δυνάμεις να αποκτήσουν περισσότερους βουλευτές αν προχωρήσουν σε προεκλογικές συμμαχίες απ’ όσους θα αποκτούσαν αν άθροιζαν μετεκλογικά τις δυνάμεις τους. Ετσι, ενώ πρώτη δύναμη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι το Κίνημα 5 Αστέρων με ποσοστό περίπου 30%, τα εκλογικά αποτελέσματα με βάση τον νόμο αυτό θα είναι τελείως διαφορετικά.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου ΙXE, μια συμμαχία των δεξιών κομμάτων Φόρτσα Ιτάλια, Λέγκα του Βορρά και Αδελφοί της Ιταλίας θα κέρδιζε 269 από τις 630 έδρες. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι σε συνεργασία με ένα μικρό κεντρώο κόμμα θα κέρδιζε 180 έδρες και το Κίνημα 5 Αστέρων 153 έδρες.

«Αυτός ο νόμος είναι καρπός πολύ λεπτών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον κυβερνητικό συνασπισμό και την αντιπολίτευση, κόμματα πολύ διαφορετικά, με πολύ διαφορετικά συμφέροντα», είπε ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος στη Γερουσία, Λουίτζι Τζάντα. «Ολοι ίδιοι είστε. Δεν έχετε ιδέες, ούτε πολιτικές, μόνο την ίδια αποστολή: να κρατήσετε τις έδρες σας και να συνεχίζετε να ξεζουμίζετε τη χώρα», είπε ο επικεφαλής των 5 Αστέρων στη Γερουσία, Τζοβάνι Εντρίσι. Ο νόμος ψηφίστηκε με διαδικασίες εξπρές, καθώς ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι συνέδεσε το πέρασμά του με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του. Συνολικά, απαιτήθηκαν πέντε ψήφοι εμπιστοσύνης στη Γερουσία και αρκετές άλλες, νωρίτερα, στη βουλή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή