ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν συμβιβαστική φόρμουλα στο Κουρδιστάν

oi-ipa-epivalloyn-symvivastiki-formoyla-sto-koyrdistan-2215562

Ενα βήμα πριν την τελική επιβολή μιας συμβιβαστικής φόρμουλας στο Ιράκ βρίσκονται οι ΗΠΑ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το βόρειο κομμάτι του Ιράκ.

Υπό την αυστηρή επίβλεψη των ΗΠΑ, οι Κούρδοι και οι εκπρόσωποι της ιρακινής κυβέρνησης αναζητούν συμβιβαστικές φόρμουλες για να αποφευχθεί νέος γύρος αιματοκυλίσματος και εχθροπραξιών στο βόρειο κομμάτι του Ιράκ.

Η φόρμουλα των ΗΠΑ για την ειρήνευση είναι σχετικά απλή. Σε σημεία που διεκδικεί η Βαγδάτη, λ.χ. στις συνοριακές πύλες και στα αεροδρόμια, οι ΗΠΑ προτείνουν την δημιουργία ενός καθεστώτος συνδιαχείρισης. Στην νέα περίοδο, στις συνοριακές πύλες και στα αεροδρόμια οι Ιρακινοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί θα συνεργάζονται με τους Κούρδους πεσμεργκά. Επίσης, σε «ευαίσθητα» σημεία οι Αμερικανοί θα τοποθετήσουν δικούς τους παρατηρητές. Ήδη μια τέτοιου είδους συμβιβαστική λύση έχει δρομολογηθεί για την περίπτωση μιας συνοριακής πύλης που ενώνει το Ιράκ με την Συρία.

Οι ΗΠΑ στις συνομιλίες υπενθυμίζουν στις εμπλεκόμενες πλευρές ότι η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους παραμένει η προτεραιότητα όλων των πλευρών. Όποια πλευρά αγνοήσει αυτή την πραγματικότητα θα υποστεί μια σειρά επιπτώσεων.

Επίσης, από την σκοπιά της Ουάσιγκτον ένα άλλο ζήτημα που φέρει μεγάλη σημασία είναι η εμπλοκή του ιρανικού παράγοντα στα εσωτερικό δρώμενα του βόρειου κομματιού του Ιράκ. Μέσα από την τελική συμφωνία Ιράκ-Κούρδων, οι ΗΠΑ επιχειρούν να περιορίσουν την ακτίνα δράσης της ιρανικής διπλωματίας.

Μεγάλος αναβρασμός στο Κουρδιστάν

Εν τω μεταξύ, στο βόρειο κομμάτι του Κουρδιστάν, λίγο μετά την παραίτηση του Μασούτ Μπαρζανί επικρατεί κλίμα αναβρασμού και αβεβαιότητας.

Χθες τη νύχτα το κοινοβούλιο του Κουρδιστάν δέχθηκε επίθεση από οπαδούς του κ. Μπαρζανί. Επίσης, επιθέσεις δέχθηκαν κτίρια που στεγάζουν κόμματα της αντιπολίτευσης σε διάφορα σημεία του Κουρδιστάν.

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί η πληροφορία ότι έχασε την ζωή του ένας δημοσιογράφος στο Ντόχουκ.