Με το βλέμμα στα περί ασύλου Πουτζντεμόν ο βελγικός Τύπος

Με το βλέμμα στα περί ασύλου Πουτζντεμόν ο βελγικός Τύπος

3' 41" χρόνος ανάγνωσης

Στη δήλωση του Βέλγου υφυπουργού για θέματα Ασύλου και Μετανάστευσης και μέλους του εθνικιστικού φλαμανδικού κόμματος Ν-VA, Τεό Φράνκεν, ότι οι Καταλονοί και ο Κάρλες Πουτζντεμόν είναι καλοδεχούμενοι στο Βέλγιο σε περίπτωση που ζητήσουν πολιτικό άσυλο, είναι στραμμένο σήμερα το ενδιαφέρον του βελγικού Τύπου, κάνοντας λόγο για μείζον διπλωματικό θέμα και για «άστοχες» και «ανεύθυνες» δηλώσεις.

Σύμφωνα με τη φλαμανδόφωνη «De Standaard», η δήλωση του Τ. Φράνκεν έχει προκαλέσει μείζον διπλωματικό θέμα. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ παίρνει σαφείς αποστάσεις καλώντας τον Τ. Φράνκεν «να μην ρίχνει λάδι στη φωτιά», τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κρις Πίτερς να χαρακτηρίζει τη δήλωση «άστοχη, από τη στιγμή που δεν έχει καν τεθεί ένα παρόμοιο θέμα» και άλλους υπουργούς να την αποδοκιμάζουν ευθέως. Εκτιμάται πάντως ότι η δήλωση αυτή "κλείνει το μάτι" στο φλαμανδικό εκλογικό ακροατήριο, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την απροθυμία της βελγικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

«Εκ νέου σε τροχιά σύγκρουσης κινούνται Βέλγιο-Ισπανία», παρατηρεί στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο η φλαμανδόφωνη «De Morgen» με αφορμή τις δηλώσεις Φράνκεν, οι οποίες εκτιμάται ότι φέρνουν ακόμα μια φορά το Βέλγο πρωθυπουργό σε θέση απολογούμενου «να τρέχει να σβήσει τη φωτιά». Η De Morgen επισημαίνει ότι ενώ το ισπανικό Λαϊκό Κόμμα χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη δήλωση του Βέλγου υφυπουργού, φαίνεται ότι έχει ανακύψει ζήτημα και στο εσωτερικό της βελγικής κυβέρνησης η οποία δεν επιθυμεί να διαχωρίσει τη θέση της από αυτήν των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών και για το λόγο αυτό πολλά κορυφαία στελέχη της έχουν σπεύσει να αποδοκιμάσουν τη δήλωση του Τ. Φράνκεν. Στο κύριο άρθρο της πάντως η εφημερίδα επικρίνει σε όλους τους τόνους τις δηλώσεις του Τ. Φράνκεν, τις οποίες χαρακτηρίζει «ανεύθυνες» και πως «αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να επικρατήσει ψυχραιμία ούτως ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης καθώς η Καταλονία βρίσκεται ενδεχομένως ένα βήμα πριν από την ένοπλη σύγκρουση». Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως οι δηλώσεις αυτές γίνονται για εσωτερική κατανάλωση, υπενθυμίζοντας ότι ο Τ. Φράνκεν κατάφερε με παρόμοια φραστικά πυροτεχνήματα να ανεβάσει στα ύψη τη δημοτικότητά του στη Φλάνδρα και καλεί το Βέλγο πρωθυπουργό Σ. Μισέλ να σταθεί στο ύψος των καθηκόντων του ανακαλώντας τον στην τάξη.

Από την πλευρά της, η φλαμανδόφωνη «De Tijd» θεωρεί πως είναι εκτός ατζέντας για τη βελγική κυβέρνηση η αναγνώριση της Καταλονίας, ωστόσο επισημαίνεται ότι για μια ακόμα φορά ο Βέλγος πρωθυπουργός Σ. Μισέλ, επέλεξε να μη συνταχθεί με τις θέσεις της Μαδρίτης. Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται πως σε μήνυμά του ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέφερε ότι «μια πολιτική κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο με το διάλογο. Τασσόμαστε υπέρ μιας ειρηνικής λύσης με σεβασμό στην εθνική αλλά και τη διεθνή (έννομη) τάξη». Η De Tijd σχολιάζει πως με τη θέση του αυτή ο Μισέλ διαχωρίζει εκ νέου τη θέση του από αυτή των Ευρωπαίων ομολόγων του, αναλαμβάνοντας το ρίσκο να προκαλέσει εκ νέου την οργή της Μαδρίτης. Το μήνυμα του Σ. Μισέλ έγινε ευνοϊκά δεκτό από τον Καταλανό ομόλογό του Κ. Πουτζντεμόν, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι «ο διάλογος είναι η γραμμή που ο ίδιος πάντοτε ακολούθησε και θα συνεχίσει να ακολουθεί». Η De Tijd επισημαίνει ότι το N-VA δείχνει ικανοποιημένο με τις απόψεις που εξέφρασε ο Σαρλ Μισέλ, με το κόμμα να μην επιθυμεί προς το παρόν να τοποθετηθεί επί του ακανθώδους θέματος της αναγνώρισης της καταλανικής ανεξαρτησίας, με το σκεπτικό ότι προς το παρόν δεν έχει τεθεί επί τάπητος.

Από την πλευρά της, η γαλλόφωνη «Le Soir» επισημαίνει ότι η δήλωση του Τ. Φράνκεν, προς τους Καταλανούς αυτονομιστές ότι «μία ενδεχόμενη παροχή προστασίας από το Βέλγιο είναι δυνατή, αν αναλογιστεί κανείς τη σημερινή κατάσταση», προκάλεσε την αντίδραση όχι μόνο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας και του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, αλλά και του πρωθυπουργού του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος ζήτησε από τον Φράνκεν «να μην ρίχνει λάδι στη φωτιά». Η Soir επικρίνει έντονα τη στάση του Τ. Φράνκεν, την οποία χαρακτηρίζει «ανόητη» λόγω του ότι εξέθεσε το Βέλγιο στη διεθνή σκηνή. Η εφημερίδα σχολιάζει επίσης ότι ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ είναι ο αρμόδιος για την έκφραση της εθνικής θέσης σε αυτό το ζήτημα και όχι ο Τ. Φράνκεν, ενώ υπογραμμίζει και την ακατάλληλη χρονική συγκυρία για τη δήλωση του τελευταίου.

Εξάλλου, σχετικά με τη στάση του Τ. Φράνκεν, η γαλλόφωνη «La Libre Belgique», στο κεντρικό της πρωτοσέλιδό της, επισημαίνει πως προκαλεί εκ νέου εντάσεις μεταξύ Μαδρίτης και Βρυξελλών. Η εφημερίδα σχολιάζει πως ο Τ. Φράνκεν προσπαθεί να καθησυχάσει τους ευαίσθητους σε ζητήματα αυτοδιάθεσης Φλαμανδούς πως το Βέλγιο θα επιδείξει αλληλεγγύη προς τους αυτονομιστές Καταλανούς.

Πηγή: ΑΠΕ