ΚΟΣΜΟΣ

Μένει στο Βέλγιο ο Πουτζντεμόν

Μένει στο Βέλγιο ο Πουτζντεμόν

ΜΑΔΡΙΤΗ. Φυλακή αναμένεται να ζητήσει η εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου της Ισπανίας για τα μέλη της έκπτωτης καταλανικής κυβέρνησης που παρουσιάζονται σήμερα και αύριο στο ανώτατο δικαστήριο, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Efe. Ο έκπτωτος πρόεδρος Πουτζντεμόν παρέμεινε στις Βρυξέλλες, όπου, όπως δήλωσε ο συνήγορός του, είναι πρόθυμος να καταθέσει εξ αποστάσεως.

«Δεν θα μεταβεί στη Μαδρίτη. Προτείνω να τον ανακρίνουν εδώ στο Βέλγιο. Είναι εφικτό», δήλωσε ο Βέλγος συνήγορος του Πουτζντεμόν, Πολ Μπεκαέρτ, ο οποίος έχει φροντίσει να καταθέσουν με τον ίδιο τρόπο Βάσκοι καταζητούμενοι που έχουν καταφύγει στο Βέλγιο. Το επόμενο βήμα θα είναι να ζητήσει η ισπανική Δικαιοσύνη την έκδοσή του, ενώ ο συνήγορός του είναι πιθανό να επιχειρήσει να την εμποδίσει ζητώντας αναστολή έκδοσης, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Η παραμονή του Πουτζντεμόν και πέντε μελών της κυβέρνησής του (τρία άλλα επέστρεψαν προχθές στην Ισπανία) στο Βέλγιο τροφοδοτεί εντάσεις στις σχέσεις της Μαδρίτης με τις Βρυξέλλες, καθώς και στο εσωτερικό της βελγικής κυβέρνησης, με τους δεξιούς Φλαμανδούς αυτονομιστές να διάκεινται θετικά προς την καταλανική υπόθεση και τους Βαλλόνους Σοσιαλιστές να υποστηρίζουν την ενότητα της Ισπανίας.

Εναντίον του Πουτζντεμόν και των 13 υπουργών του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για στάση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος, σε σχέση με το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου και την ανακήρυξη της καταλανικής ανεξαρτησίας. Οι κατηγορίες επισύρουν ποινές κάθειρξης έως και 30 ετών. Το δικαστήριο ζήτησε από τους κατηγορουμένους να καταθέσουν 6,2 εκατ. ευρώ έως αύριο, για να καλύψουν πιθανό χρηματικό πρόστιμο που θα τους επιβληθεί. Το πρόστιμο έχει σχέση με την κατηγορία ότι χρησιμοποίησαν πόρους και κονδύλια της κεντρικής κυβέρνησης για να οργανώσουν το απαγορευμένο από την ισπανική Δικαιοσύνη δημοψήφισμα.

Πηγές από την εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου ανέφεραν στο πρακτορείο Efe ότι θα ζητηθεί φυλάκιση του Πουτζντεμόν και των 13 μελών της έκπτωτης καταλανικής κυβέρνησης, λόγω του αυξημένου κινδύνου φυγής, της βαρύτητας των ποινών και του κατ’ εξακολούθηση χαρακτήρα διάπραξης των αδικημάτων. Παράλληλα, στο ανώτατο δικαστήριο αναμένεται να καταθέσουν σήμερα και τα μέλη του προεδρείου της καταλανικής Βουλής, τα οποία ενέκριναν τη συζήτηση στην ημερήσια διάταξη των νόμων περί αποσύνδεσης της Καταλωνίας από το ισπανικό κράτος και της διακήρυξης της ανεξαρτησίας.

Ζυμώσεις

Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι ζυμώσεις ενόψει των τοπικών εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου, τις οποίες προκήρυξε η Μαδρίτη σε εφαρμογή του άρθρου 155 του συντάγματος περί κατάργησης της καταλανικής αυτονομίας. Το αυτονομιστικό στρατόπεδο εξετάζει το ενδεχόμενο κοινής καθόδου σε ενιαία λίστα, ενώ οι οπαδοί της ενότητας της Ισπανίας συσπειρώνονται γύρω από το κόμμα Σιουνταντάνς (Θιουδαδάνος), του οποίου ηγείται η Ινιές Αριμάδας.