Βέλγιο: Απαγορεύθηκε εκδήλωση κατά του Ισλάμ

Βέλγιο: Απαγορεύθηκε εκδήλωση κατά του Ισλάμ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Βελγίδα δήμαρχος αποφάσισε χθες να απαγορεύσει κοινή εκδήλωση των ακροδεξιών ηγετών της Ολλανδίας και του Βελγίου, Χερτ Βίλντερς και Φίλιπ Ντεβίντερ, στην περιοχή του Μόλενμπεκ, γειτονιά των Βρυξελλών στην οποία ζουν κυρίως μουσουλμάνοι και από την οποία κατάγονταν πολλοί τρομοκράτες-δράστες πρόσφατων επιθέσεων.

Η Φρανσουάζ Σεπμάν εξήγησε την απόφασή της με το επιχείρημα ότι οι δύο άνδρες περιέγραψαν την προγραμματισμένη για σήμερα διαμαρτυρία τους ως «σαφάρι ισλαμιστών στην πρωτεύουσα των τζιχαντιστών στην Ευρώπη». Η εκδήλωση, που επρόκειτο να λάβει χώρα μετά τις μουσουλμανικές προσευχές της Παρασκευής, δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί, προκειμένου «να αποφευχθεί οιαδήποτε προβλέψιμη απειλή για την τάξη και τη δημόσια ειρήνη», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ορισμένοι εξτρεμιστές που σχετίζονται με τις επιθέσεις στο Μπατακλάν στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015 και τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο και στο μετρό των Βρυξελλών τον Μάρτιο του 2016 είτε έζησαν είτε πέρασαν από το Μόλενμπεκ. Η βελγική αστυνομία και ο στρατός παραμένουν σε ύψιστη επιφυλακή σχεδόν για δύο χρόνια. Ο Σαμ βαν Ρόι, εκπρόσωπος του Ντεβίντερ και του εθνικιστικού φλαμανδικού κόμματος Βλάαμς Μπελάνγκ, επέμεινε πάντως πως Βίλντερς και Ντεβίντερ θα κατευθυνθούν σήμερα προς τη γειτονιά. «Το γεγονός ότι δύο εκλεγμένοι πολιτικοί δεν μπορούν να μπουν σε μια περιοχή για λόγους ασφαλείας, ότι φοβούνται τη βία, αυτό ακριβώς συνιστά ισλαμοποίηση», είπε και συμπλήρωσε: «Ασφαλώς δεν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε βία».

Από την πλευρά του, ο Βίλντερς χαρακτήρισε «πράξη δειλίας» την απαγόρευση. «Με αυτήν την ενέργεια το Μόλενμπεκ ανακηρύχθηκε επισήμως ισλαμικό έδαφος», έγραψε στον λογαριασμό Twitter του. Σε κοινή συνέντευξή του με τον Ντεβίντερ στην εφημερίδα «Ντε Ζόνταγκ» την περασμένη Κυριακή, ο Βίλντερς είχε πει: «Εχω συγκρίνει το Μόλενμπεκ με τη Γάζα στο παρελθόν, αλλά ίσως η Ράκα είναι καλύτερη σύγκριση. Μόνο που το Μόλενμπεκ δεν έχει ακόμη απελευθερωθεί». «Σαφάρι είναι η αραβική λέξη για το ταξίδι. Ο Χερτ κι εγώ θα κάνουμε μια εκδρομή μέσω Μόλενμπεκ και Βρυξελλών σε γειτονιές που έχουν καταληφθεί από το Ισλάμ», δήλωσε από την πλευρά του ο Ντεβίντερ.