Στους δρόμους οι Καταλανοί

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηλεκτρίστηκε και πάλι η πολιτική ατμόσφαιρα στην Καταλωνία ύστερα από τη σκληρή απόφαση της ισπανικής Δικαιοσύνης να οδηγήσει στη φυλακή, χωρίς δικαίωμα αποφυλάκισης με χρηματική εγγύηση, οκτώ εκλεγμένους πολιτικούς, μέλη της έκπτωτης καταλανικής κυβέρνησης, που είχαν υποστηρίξει την ανεξαρτησία.

Χιλιάδες Καταλανοί κατέκλυσαν το κέντρο της Βαρκελώνης το βράδυ της Πέμπτης με συνθήματα εναντίον της κεντρικής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι, εκφράζοντας τη δυσφορία τους για την έλλειψη αντίδρασης εκ μέρους της Ε.Ε. και ζητώντας την απελευθέρωση των «πολιτικών κρατουμένων».

Το καταλανικό πρόβλημα έχει διαχυθεί και στο Βέλγιο, όπου έχουν καταφύγει ο πρώην πρόεδρος της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν και τέσσερις πρώην υπουργοί του. Ο τοπικός πρωθυπουργός της Φλάνδρας, περιοχή του Βελγίου που επίσης τρέφει αυτονομιστικές βλέψεις, στάθηκε στο πλευρό των διωκόμενων Καταλανών πολιτικών και ζήτησε άμεση παρέμβαση της Ε.Ε. «Η φυλάκιση δημοκρατικά εκλεγμένων ηγετών είναι ακραίο μέτρο», δήλωσε ο Γκέερτ Μπουρζουά, για να προσθέσει: «Απευθύνω επείγουσα έκκληση σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να αναλάβουν επιτέλους δράση και να αναζητήσουν δημοκρατικές λύσεις για την Ισπανία και την Καταλωνία».

Στη Μαδρίτη, η δικαστής Κάρμεν Λαμέλα, η οποία αποφάσισε τη φυλάκιση των οκτώ πρώην υπουργών, εξέταζε χθες το αίτημα του γενικού εισαγγελέα για έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης του Πουτζντεμόν. Ο Βέλγος δικηγόρος του πρώην προέδρου, Πολ Μπεκαέρτ, δήλωσε ότι ο πελάτης του δεν θα ζητήσει πολιτικό άσυλο από το Βέλγιο, αλλά θα αντικρούσει το αίτημα έκδοσής του στη βελγική Δικαιοσύνη. Από την πλευρά του, ο φυλακισθείς πρώην αντιπρόεδρος της Καταλωνίας Οριόλ Τζουνκέρας, με άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Ara, καταγγέλλει την κεντρική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ότι «θέλει να γονατίσει» το αποσχιστικό κίνημα και δηλώνει ότι η φυλάκιση των οκτώ ήταν «το τίμημα που κληθήκαμε να πληρώσουμε για την ελευθερία». Στην ίδια συνέντευξη, ο Τζουνκέρας υποστηρίζει ότι το αριστερό κόμμα του, η ERC, πρέπει να κατέβει αυτόνομα από το PDECat του Πουτζντεμόν στις καταλανικές εκλογές, που προκηρύχθηκαν από τη Μαδρίτη για τις 21 Δεκεμβρίου. Τα δύο κόμματα συγκυβερνούσαν στην προηγούμενη καταλανική διοίκηση και οι δημοσκοπήσεις φέρνουν την ERC πρώτη στην προτίμηση ψήφου, μπροστά από όλα τα κόμματα που αντιτίθενται στην ανεξαρτησία, αλλά και από το PDECat.

Ελεύθερος ο Σάντι Βίλα

Χθες το πρωί, ο ένατος υπουργός της έκπτωτης κυβέρνησης που είχε προσωρινά προφυλακιστεί, ο Σάντι Βίλα, κατέθεσε εγγύηση 50.000 ευρώ και αφέθηκε ελεύθερος. Η διαφορετική αντιμετώπιση του Βίλα οφείλεται στο γεγονός ότι είχε παραιτηθεί, διαφωνώντας με την απόφαση για μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας. Τέλος, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας απέρριψε προσφυγή καταλανικών κομμάτων εναντίον των έκτακτων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση Ραχόι. Αλλο δικαστήριο επρόκειτο να εξετάσει αίτηση αποφυλάκισης των ηγετών των αυτονομιστικών οργανώσεων ANC και Omnium, που πρωτοστάτησαν στις πρόσφατες διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή