Αισιόδοξη η Μέρκελ για την πορεία των διερευνητικών

Αισιόδοξη η Μέρκελ για την πορεία των διερευνητικών

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Αισιόδοξη εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ για την πορεία των διερευνητικών συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι σε τέσσερις από τους 12 τομείς διαβουλεύσεων τα κόμματα δεν έχουν κατορθώσει καν να συμφωνήσουν πού βρίσκονται οι διαφωνίες τους. Η θετική στάση της Μέρκελ προστίθεται στον «χρησμό» του επικεφαλής του CSU, Χορστ Ζεεχόφερ, ότι «όταν έξω πιάσει κρύο, μέσα η ατμόσφαιρα θα είναι πιο ζεστή».

Οι τέσσερις τομείς των πιο έντονων διαφωνιών είναι η πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η στενά συνδεδεμένη πολιτική για τις μετακινήσεις, και οι πολιτικές για το προσφυγικό, για τη γεωργία και την οικογένεια. Φιλοδοξία των επικεφαλής των CDU/CSU, Πρασίνων και Φιλελευθέρων είναι να έχουν καταλήξει οι διερευνητικές σε αρκετά απτά αποτελέσματα εντός δύο εβδομάδων, ώστε να ξεκινήσει η κύρια φάση των διαπραγματεύσεων. Ο τελικός συμβιβασμός για τα σημαντικότερα σημεία διαφωνίας θα επιχειρηθεί στο τέλος, από τους ίδιους τους επικεφαλής των κομμάτων.

«Οι διαπραγματεύσεις που έρχονται είναι δύσκολες», είπε η καγκελάριος, «αλλά συνεχίζω να πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε άκρη αν προσπαθήσουμε, ώστε κάθε εταίρος να διατηρήσει την ταυτότητά του αλλά και να προκύψει κάτι καλό για όλη τη χώρα», είπε στις πρώτες τοποθετήσεις από την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Οι προσπάθειες να συμβιβαστούν οι θέσεις κομμάτων που απέχουν πολύ μεταξύ τους περιγράφηκαν από το στέλεχος των Πρασίνων Βίνφριντ Κρέτσμαν ως «προσπάθεια να παντρευτείς κάποιον που δεν αντέχεις». Παρ’ όλα αυτά, ο Κρέτσμαν προσέθεσε ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων «θα αποτελούσε καταστροφή για την Ευρώπη». Τα μέλη των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων θα αποφασίσουν με εσωκομματικά δημοψηφίσματα για την έγκριση της προγραμματικής συμφωνίας, εφόσον αυτή επιτευχθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή