ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Τέλος στο πρόγραμμα υποδοχής ανήλικων προσφύγων

ΗΠΑ: Τέλος στο πρόγραμμα υποδοχής ανήλικων προσφύγων

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα σταματήσει τα μεσάνυχτα της Πέμπτης να δέχεται την υποβολή νέων αιτήσεων για την ένταξη παιδιών που φεύγουν για να σωθούν από τη βία στο Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα σε ένα πρόγραμμα που τους χορηγεί καθεστώς πρόσφυγα στις ΗΠΑ πριν φθάσουν στην αμερικανική επικράτεια.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ είχε ενημερώσει το Κογκρέσο τον Σεπτέμβριο ότι θα καταργήσει κατά φάσεις το πρόγραμμα για τους ανήλικους από την κεντρική Αμερική (Central American Minors ή CAM) κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2018, το οποίο άρχισε την 1η Οκτωβρίου.

Οι νέες αιτήσεις θα πάψουν να γίνονται δεκτές μετά τις 11:59 την Πέμπτη τοπική ώρα (06:59 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας), ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τετάρτης.

Το πρόγραμμα CAM είχε τεθεί σε εφαρμογή περί τα τέλη του 2014, επί των ημερών του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, και αποτελούσε την αντίδραση της Ουάσινγκτον στη φυγή χιλιάδων ασυνόδευτων ανήλικων και οικογενειών από την κεντρική Αμερική που έφθαναν στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό και ζητούσαν άσυλο.

Ένα εκτελεστικό διάταγμα για την ασφάλεια των συνόρων που είχε υπογράψει ο Τραμπ μερικές ημέρες αφότου ανέλαβε την προεδρία τον Ιανουάριο προέβλεπε την επανεξέταση του προγράμματος αυτού.

Σε μια αναφορά της προς το Κογκρέσο, η κυβέρνηση Τραμπ ανέφερε ότι τερματίζει το πρόγραμμα CAM διότι «η μεγάλη πλειονότητα των προσώπων που αποκτούσαν πρόσβαση σε αυτό δεν δικαιούνταν τη μετεγκατάστασή τους με καθεστώς πρόσφυγα».

Η κυβέρνηση θα δώσει πλέον έμφαση σε μια «πιο στοχευμένη» διαδικασία επεξεργασίας των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου από πολίτες χωρών της κεντρικής Αμερικής σε συνεργασία με την κυβέρνηση στην Κόστα Ρίκα, τα Ηνωμένα Έθνη και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, κατ' αυτήν την αναφορά.

Ως την 4η Αυγούστου, πάνω από 1.500 παιδιά και μέλη των οικογενειών τους που το δικαιούνταν έφθασαν και έλαβαν καθεστώς διεθνούς προστασίας στις ΗΠΑ βάσει του προγράμματος αυτού, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί αφότου άρχισε η εφαρμογή του ανέρχονταν σε 13.000, κατά στοιχεία του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS