Χωρίς την παπαρούνα στο πέτο ο Ιρλανδός πρωθυπουργός

Χωρίς την παπαρούνα στο πέτο ο Ιρλανδός πρωθυπουργός

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΟΥΒΛΙΝΟ. Αίσθηση προκάλεσε χθες ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαραντκάρ, φορώντας στο πέτο συνδυασμό παπαρούνας και τριφυλλιού, για να τιμήσει την επερχόμενη επέτειο λήξης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στις 11 Νοεμβρίου.

Ο κ. Βαραντκάρ επέλεξε το περίπλοκο αυτό σύμβολο, αντί της παραδοσιακής κόκκινης παπαρούνας, υπογραμμίζοντας την αμφίσημη σχέση των κομμάτων της ιρλανδικής Βουλής με τη συμμετοχή της –κατεχόμενης τότε από τη Βρετανία χώρας τους– στον Μεγάλο Πόλεμο. Πολλά από τα κόμματα αυτά, όπως το κυβερνών Φιόνα Γκέιλ και το Σιν Φέιν, έλκουν την πολιτική τους καταγωγή από το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας και την αποτυχημένη εξέγερση κατά της βρετανικής κατοχής το 1916 και τον Πόλεμο Ανεξαρτησίας μεταξύ 1919 και 1921.

Περίπου 210.000 Ιρλανδοί –άνδρες και γυναίκες– υπηρέτησαν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ 35.000 από αυτούς σκοτώθηκαν στα πεδία των μαχών. Ο επικεφαλής του κινήματος για την ανεξαρτησία Τζον Ρέντμον είχε υποστηρίξει τότε τη συμμετοχή Ιρλανδών στρατιωτών στον πόλεμο, θεωρώντας την «αναγκαία για τη στήριξη της ελευθερίας μικρών κρατών».

Τα τελευταία χρόνια, ο πρώην πρωθυπουργός Εντα Κένι και άλλα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη υπεραμύνθηκαν της απόφασής τους να μην φορέσουν παπαρούνα, λέγοντας ότι το σύμβολο αυτό είναι στενά συνδεδεμένο με τον βρετανικό ιμπεριαλισμό.

Το τριφύλλι-παπαρούνα αποτελεί αποδεκτή συμβιβαστική λύση, καθώς τιμά συγκεκριμένα τους νεκρούς Ιρλανδούς στον Μεγάλο Πόλεμο. Τα έσοδα από την πώλησή του διατίθενται σε οικογένειες Ιρλανδών βετεράνων, αλλά και για τη συντήρηση μνημείων στους Ιρλανδούς πεσόντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή