Χεζμπολάχ: Ο ηγέτης του ΙΚ, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, εθεάθη στη Συρία

Χεζμπολάχ: Ο ηγέτης του ΙΚ, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, εθεάθη στη Συρία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mέσο ενημέρωσης της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου, Χεζμπολάχ, ανέφερε ότι ο σκιώδης ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, η τύχη του όποιου αγνοείται εδώ και μήνες, βρίσκοταν στη συριακή πόλη Αλμπού Καμάλ κατά τη διάρκεια των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του συριακού στρατού και των συμμάχων του. 

Στο δημοσίευμα δεν διευκρινίζεται εάν ο Μπαγκντάντι συνελήφθη κατά τη διάρκεια ή μετά το τέλος των επιχειρήσεων που έλαβαν χώρα στην πόλη, την οποία ο συριακός στρατός και οι συμμαχικές του δυνάμεις δηλώνουν ότι κατέλαβαν αυτήν την εβδομάδα. Ο έλεγχος της πόλης φαίνεται ωστόσο να είναι ακόμη διαφιλονικούμενος, καθώς σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ισλαμικό Κράτος αντεπιτέθηκε και ανεκατέλαβε σχεδόν το 50% της Αλμπού Καμάλ. 

Ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος το 2014 εξήγγειλε την εγκαθίδρυση ισλαμικού χαλιφάτου στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ, θεωρείται νεκρός από τη Ρωσία, με το ρωσικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας να έχει δηλώσει ότι είναι πιθανό να σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια κάποιας αεροπορικής επιδρομής με στόχο θέσεις του ΙΚ στη Ράκα. Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα εκφράσει τις αμφιβολίες της σχετικά με το παραπάνω σενάριο.

Το ενδεχόμενο να είναι νεκρός αποδυναμώθηκε σημαντικά στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν «επανεμφανίστηκε» μέσω ηχητικού μηνύματος διάρκειας 46 λεπτων, το οποίο δημοσιοποιήσε η τζιχαντιστική οργάνωση σε ένα από τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας που έχει υπό τον έλεγχο της. 

Ωστόσο, το γεγονός ότι Χεζμπολάχ και Ρωσία, οι οποίες βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο του συριακού εμφυλίου, στηρίζοντας την κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ-Άσαντ, εκφράζουν διαφορετικές υποθέσεις σχετικά με την τύχη του τζιχαντιστή ηγέτη, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με το αν ο Μπαγκντάντι είναι ζωντανός ή νεκρός.

Τέλος, με αφορμή το δημοσίευμα του λιβανέζικου μέσου, ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει στην κατοχή του «πληροφορίες που μπορούν να δημοσιευθούν» σχετικά με το πού βρίσκεται ο Μπαγκντάντι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή