«Οι εκλογές θα δώσουν λύση στην Καταλωνία»

«Οι εκλογές θα δώσουν λύση στην Καταλωνία»

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθησή του ότι οι εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου θα εκτονώσουν την κρίση στην Καταλωνία εξέφρασε στην Αθήνα ο Χοσέ Ραμόν Γκαρθία–Ερνάντεθ, βουλευτής και μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του Λαϊκού Κόμματος, που κυβερνά την Ισπανία. Διπλωμάτης καριέρας, ο κ. Γκαρθία–Ερνάντεθ μίλησε σε εκδήλωση του ισπανοελληνικού εμπορικού επιμελητηρίου, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, για το καταλανικό πρόβλημα. Καθώς οι δημοσκοπήσεις φέρουν τα αποσχιστικά κόμματα να βρίσκονται και πάλι στο όριο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ρωτήσαμε τον Ισπανό πολιτικό τι θα κάνει η κυβέρνηση Ραχόι αν χάσει το στοίχημα: «Ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση δεν θα έχουμε πρόβλημα. Αποτελεί δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να ψηφίσουν ό,τι κόμμα θέλουν. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν επιδιώκουν να πετύχουν την ανεξαρτησία με παράνομα μέσα, παραβιάζοντας το σύνταγμα». Ο συνομιλητής μας εκτίμησε ότι το αποσχιστικό μπλοκ διατρέχεται από σοβαρές αντιθέσεις και ότι, ακόμη κι αν επικρατήσει –πράγμα που θεωρεί μάλλον απίθανο– θα είναι αδύνατο να σχηματίσει αυτήν τη φορά κυβέρνηση με ατζέντα τη μονομερή ανεξαρτησία.

Αναφορικά με το αίτημα έκδοσης του τέως προέδρου της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, από το Βέλγιο, ο κ. Γκαρθία–Ερνάντεθ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα γίνει δεκτό από τις Βρυξέλλες. «Εχουμε εμπιστοσύνη στη βελγική δικαιοσύνη. Το Βέλγιο δεν θα μπορούσε να παράσχει στον Πουτζντεμόν πολιτικό άσυλο, αφού η δημοκρατική Ισπανία προφανώς είναι χώρα ασφαλούς προέλευσης», προσέθεσε. Στη Μαδρίτη, ο δικαστής Πάμπλο Γιαρένα διέταξε χθες την αποφυλάκιση της προέδρου του καταλανικού Κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ, αφού κατεβλήθη η εγγύηση των 150.000 που είχε οριστεί. Η Φορκαντέλ διώκεται με την κατηγορία της στάσης για τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας και πέρασε την προηγούμενη νύχτα σε φυλακή της Μαδρίτης, εν αναμονή της καταβολής εγγύησης για την απελευθέρωσή της με περιοριστικούς όρους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή