Η νέα σφαγή επαναφέρει το δίλημμα

Η νέα σφαγή επαναφέρει το δίλημμα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σκηνές που καταγράφηκαν στο βίντεο είναι αφόρητες. Μέσα σε επτά λεπτά, ο ντυμένος στα μαύρα άνδρας εκτελεί τα θύματά του –πολλά από αυτά μικρά παιδιά– στο εσωτερικό της εκκλησίας των Βαπτιστών στο Σάδερλαντ Σπρινγκς του Τέξας. Πολλοί κάτοικοι της πολίχνης, αλλά και πρώην αστυνομικοί, ζητούν την καταστροφή του βίντεο. «Κανείς δεν χρειάζεται να το δει», λέει η Σαρλίν Ουλ, μητέρα της 16χρονης Χέιλι, η οποία ήταν ένα από τα 26 θύματα της επίθεσης. Τα αποτρόπαια βίντεο, όμως, που καταγράφονται από κινητά τηλέφωνα, κάμερες ασφαλείας και άλλα Μέσα έχουν καταστεί πλέον πρωτογενείς ιστορικές πηγές.

Με μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο, κάποιος μπορεί να παρακολουθήσει ώρες ασπρόμαυρων βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του λυκείου του Κολουμπάιν του Κολοράντο την ημέρα της επίθεσης το 1999.

Η δημοσιοποίηση των βίντεο αυτών μπορεί να διακινδυνεύσει την έκβαση αστυνομικών ερευνών, να προκαλέσει νέα ψυχικά τραύματα σε συγγενείς θυμάτων και να τροφοδοτήσει τη διασπορά ψευδών ειδήσεων από ρέκτες θεωριών συνωμοσίας. Αλλοι υποστηρίζουν, όμως, ότι η απόκρυψη τέτοιων εικόνων αποσιωπά την πραγματική φρίκη μαζικών δολοφονιών, επιτρέποντας σε πολιτικούς και στο κοινό να μην έρχονται σε επαφή με τέτοια θέματα.

Συχνές απαγορεύσεις

Οι Αρχές έχουν συχνά απαγορεύσει τη διάδοση τέτοιων βίντεο, όπως αυτού της επίθεσης στο γκέι κλαμπ «Παλς» της Φλόριντα το 2016, την επίθεση στο Φορτ Χουντ το 2009 και την απόπειρα δολοφονίας κατά της βουλευτού Γκάμπριελ Γκίφορντς το 2011 στην Αριζόνα. Παρότι οι διωκτικές αρχές του Τέξας έχουν μελετήσει το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας της εκκλησίας στο Σάδερλαντ Σπρινγκς, δεν έχουν αποφανθεί ακόμη εάν θα κοινοποιήσουν το περιεχόμενό τους. Η έρευνα άλλωστε συνεχίζεται γύρω από τα κίνητρα του Ντέβιν Κέλι, δράστη της επίθεσης.

Φρικώδη βίντεο και φωτογραφίες μαύρων πολιτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν από αστυνομικούς σε πόλεις όπως το Φέργκιουσον του Μιζούρι, η Νέα Υόρκη και το Τσάρλεστον της Βόρειας Καρολίνας, έδωσαν το έναυσμα για τις διαδηλώσεις και το κίνημα «Οι Ζωές των Μαύρων έχουν Αξία».

Κάποιοι υπέρμαχοι των περιορισμών στην οπλοκατοχή λένε ότι τα βίντεο των επιθέσεων πρέπει να προβάλλονται υποχρεωτικά σε εκλεγμένους άρχοντες σε όλες τις ΗΠΑ. Μετά την επίθεση στο νηπιαγωγείο του Σάντι Χουκ στο Κονέκτικατ, ο κινηματογραφιστής Μάικλ Μουρ υποστήριξε ότι η συζήτηση για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ θα έληγε σε μια στιγμή, εάν το κοινό είχε πρόσβαση σε εικόνες από τους τόπους των επιθέσεων. Τα σχόλια του Μουρ προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από βουλευτές του Κονέκτικατ, οι οποίοι έσπευσαν να απαγορεύσουν τη δημοσιοποίησή τους.

Η Αντρια Μπάουερ, πρώην επικεφαλής της οργάνωσης κατά της οπλοκατοχής, Texas Gun Sense, λέει ότι η δημοσιοποίηση του βίντεο της επίθεσης στην εκκλησία θα προκαλούσε αφόρητο πόνο στους συγγενείς. «Οταν βλέπω, όμως, εικόνες από το νηπιαγωγείο του Σάντι Χουκ, τόπο θανάτου 20 παιδιών, θέλω οπωσδήποτε να κάνω κάτι για την κατάσταση αυτή», λέει η κ. Μπάουερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή