ΚΟΣΜΟΣ

N.Koρέα-Κίνα: Ειρηνική διαχείριση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο

N.Koρέα-Κίνα: Ειρηνική διαχείριση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο

Κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), οι ηγέτες της Νότιας Κορέας και της Κίνας συμφώνησαν σήμερα ότι είναι ανάγκη να διαχειριστούν την κατάσταση της ασφάλειας στην κορεατική χερσόνησο με σταθερό και ψύχραιμο τρόπο και να επιλύσουν ειρηνικά τις εντάσεις που σχετίζονται με τη Βόρεια Κορέα.

Για τον σκόπό αυτό, οι δύο χώρες θα ενισχύσουν τις στρατηγικές συνομιλίες σε όλα τα επίπεδα, δήλωσε ο Γιούν Γιάνγκ-Τσαν, εκπρόσωπος του Νοτιοκορεάτη προέδρου. Ακολούθως, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, είπε στον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Μουν Τζέι-Ιν, ότι ενθαρρύνει την Σεούλ να εισέλθει και πάλι σε διάλογο με τη Βόρεια Κορέα με στόχο τη συμφιλίωση και την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα».

Λίγο νωρίτερα, από τη νοτιοκορεατική προεδρία είχε ανακοινωθεί πως οι Μουν και Σι κατανοούν την ανάγκη να διαχειριστούν την κατάσταση της ασφάλειας στην κορεατική χερσόνησο με τρόπο σταθερό και σήμερα συμφώνησαν να επιλύσουν ειρηνικά τις εντάσεις που σχετίζονται με τη Βόρεια Κορέα.

Στη διάρκεια της συνάντησής, οι Μουν και Σι συμφώνησαν επίσης να εξομαλύνουν γρήγορα τις διμερείς ανταλλαγές σε όλους τους τομείς, πρόσθεσε ο Γιουν, επαναλαμβάνοντας τη διατύπωση που περιελήφθη στη συμφωνία που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, όταν οι δύο χώρες συμφώνησαν να βάλουν τέλος στην ένταση που επικρατούσε επί έναν χρόνο στις σχέσεις τους αναφορικά με την ανάπτυξη ενός αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος.

Επιπλέον, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επισκεφθεί ο Μουν τον Σι τον Δεκέμβριο στην Κίνα για περαιτέρω συνομιλίες, ενώ ο Μουν προσκάλεσε τον Σι στη Νότια Κορέα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιόνγκτσανγκ, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

(Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ)