Κάλεσμα Ραχόι από την Βαρκελώνη: «Να ανακτήσουμε την Καταλωνία»

Κάλεσμα Ραχόι από την Βαρκελώνη: «Να ανακτήσουμε την Καταλωνία»

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος μετέβη σήμερα στη Βαρκελώνη για πρώτη φορά αφότου η περιφέρεια της Καταλώνίας τέθηκε υπό την εποπτεία της Μαδρίτης, ζήτησε «να ανακτήσουμε την Καταλωνία», «της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

Στη διάρκεια συγκέντρωσης του δεξιού Λαϊκού Κόμματός του (PP) ενόψει των περιφερειακών εκλογών που προκήρυξε για τις 21 Δεκεμβρίου, ο Μαριάνο Ραχόι ζήτησε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τις επιχειρήσεις «να μην εγκαταλείψουν» την Καταλωνία, την ώρα που περίπου 2.400 εξ' αυτών το έχουν ήδη πράξει από την αρχή της κρίσης, και από τους Ισπανούς να μην μποϊκοτάρουν τα καταλανικά προϊόντα.

«Θέλω να πω σε όλες τις επιχειρήσεις που εργάζονται ή εργάζονταν εδώ να μην φύγουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός την ώρα που περίπου 2.400 από τις επιχειρήσεις αυτές έχουν ήδη αποχωρήσει μετά το απαγορευμένο δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης της 1ης Οκτωβρίου. «Θέλω να πω επίσης σε όλους τους Ισπανούς να μην σταματήσουν να αγοράζουν και να καταναλώνουν καταλανικά προϊόντα», συνέχισε μετά τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ που έγιναν έπειτα από το δημοψήφισμα αυτό.

«Θέλουμε να ανακτήσουμε τη Καταλωνία όλων, δημοκρατική και ελεύθερη», δήλωσε. «Θέλουμε να ανακτήσουμε την Καταλωνία της σύνεσης (…), των επιχειρήσεων, του δυναμισμού, που είναι φιλόξενη και ανοικτή, ασφαλής και αξιόπιστη», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως «η Καταλωνία είναι η Ισπανία και η Ισπανία είναι η Καταλωνία».

Ο συντηρητικός ηγέτης, μαύρο πρόβατο των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας, βρέθηκε στη Βαρκελώνη για να παρουσιάσει επισήμως τον επικεφαλής του κόμματός του ως υποψήφιο στις περιφερειακές εκλογές, λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά την ψήφιση μιας ανακήρυξης ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο, που είχε αποτέλεσμα η περιφέρεια να τεθεί υπό επιτροπεία από τη Μαδρίτη και να ανασταλεί ντε φάκτο η περιφερειακή αυτονομία της.

Ο Ραχόι προκήρυξε αυτές τις εκλογές αφού καθαίρεσε την αυτονομιστική κυβέρνηση του Κάρλες Πουτζντεμόν και διέλυσε το κοινοβούλιο της περιφέρειας αυτής, στην οποία ζει το 16% των Ισπανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή