ΚΟΣΜΟΣ

Η σειρά για τον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» έρχεται στην Amazon

Η σειρά για τον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» έρχεται στην Amazon

Τη Δευτέρα η Amazon ανακοίνωσε ότι διατηρεί τα δικαιώματα να μεταφέρει τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν στη μικρή οθόνη για τους συνδρομητές που ανήκουν στο πρόγραμμα πληρωμής «Prime». Σύμφωνα με την Amazon, η μεταφορά που προορίζεται να κρατήσει πολλές σεζόν, θα παρουσιάσει καινούργιες ιστορίες, οι οποίες θα προηγούνται χρονολογικά της «Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού», που είναι και το πρώτο βιβλίο του Τόλκιν. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης τη δυνατότητα να δημιουργηθούν σειρές που διαδραματίζονται στον κόσμο της Μέσης Γης, χωρίς να είναι απαραίτητα άμεσα συνδεδεμένες με τον «Άρχοντα», οι λεγόμενες ως και spinoff σειρές.

Όμως, το τίμημα που καλείται να πληρώσει η Amazon είναι πολύ μεγάλο. Το διαδικτυακό περιοδικό Deadline ανέφερε πως τα δικαιώματα της παγκοσμίως αναγνωρισμένης σειράς βιβλίων κόστισαν 200 εκατομμύρια δολάρια. Περισσότερες πληροφορίες, όπως τα ονόματα των σεναριογράφων, παραγωγών και ηθοποιών της τηλεοπτικής σειράς ή η πιθανή ημερομηνία κυκλοφορίας της, παραμένουν ακόμα άγνωστα.

Εξαιτίας του φανταστικού κόσμου όπου διαδραματίζεται ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», αλλά και των χαρακτήρων του, η σειρά θα μοιάζει εκ πρώτης όψεως με το «Game of Thrones» του καναλιού HBO, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι μία από τις πιο δημοφιλείς σειρές στον κόσμο. (Ο Τζωρτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν, συγγραφέας των βιβλίων «A Song of Ice and Fire», στα οποία βασίστηκε η σειρά, είπε ότι τα βιβλία του Τόλκιν αποτέλεσαν τη δική του έμπνευση για τη συγγραφή των βιβλίων του).

Μιλάμε, άλλωστε, για ένα έργο που αποδεδειγμένα είναι ήδη επιτυχημένο στη σύγχρονη κουλτούρα. Συνολικά, οι 3 ταινίες του «Άρχοντα», που σκηνοθετήθηκαν από τον Πίτερ Τζάκσον, απέφεραν εισπράξεις που ξεπέρασαν τα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Mat Galsor, εκπρόσωπος των εταιρειών Tolkien Estate και Tolkien Trust, που διαχειρίζονται την περιουσία του Τόλκιν, αλλά και του εκδοτικού οίκου HarperCollins, ο οποίος διατηρεί τα δικαιώματα των βιβλίων σε Ευρώπη και Καναδά, δήλωσε: «Η τηλεοπτική σειρά θα ασχοληθεί με διαφορετικά πράγματα, δίνοντας έμφαση σε ιστορίες βασισμένες στα πρωτότυπα έργα του Τόλκιν, που δεν έχουν εξερευνηθεί στο παρελθόν».

Το εν λόγω εγχείρημα αποτελεί για την Amazon μια προσπάθεια ανάκαμψης που δείχνει να έχει ανάγκη, αφότου έχασε αρκετά κορυφαία ηγετικά στελέχη, εξαιτίας των πρόσφατων αποκαλύψεων για σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη παραγωγός.

Ειδικότερα, τον προηγούμενο μήνα, ο Ρόι Πράις, επικεφαλής των προσπαθειών του Amazon στη συνεχή ροή δεδομένων (streaming), αναγκάστηκε να παραιτηθεί, αφότου μια παραγωγός τηλεοπτικού προγράμματός του καναλιού υποστήριξε ότι την παρενοχλούσε κατ’εξακολούθηση. Λίγο μετά από αυτό το περιστατικό, ο Τζόι Λιούις, το δεξί χέρι του Πράις, έφυγε από το κανάλι.

Η Amazon δήλωσε πως στην παραγωγή της ταινίας εκτός από τις Tolkien Estate, Tolkien Trust και HarperCollins, θα συμμετάσχει και το κινηματογραφικό στούντιο New Line Cinema.

Η κίνηση αυτή ανακοινώθηκε μόλις 4 μήνες αφότου η Tolkien Estate έφτασε σε συμβιβασμό με τη Warner Bros, θυγατρική εταιρεία της οποίας και είναι η New Line Cinema. Με αφορμή τη σχετικά πρόσφατη τριλογία «Hobbit», ταινίες που είναι επίσης βασισμένες στα βιβλία του Τόλκιν, η Warner Bros καλείται πλέον να πληρώσει αποζημίωση της τάξης των 80 εκατομμυρίων δολαρίων στη Tolkien Estate, μετά τη μήνυση της τελευταίας.

Επιμέλεια: Χρήστος Κανελλόπουλος