Παράταση και δυσκολίες στις συνομιλίες για την «Τζαμάικα»

Παράταση και δυσκολίες στις συνομιλίες για την «Τζαμάικα»

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Πάμε στην παράταση. Το πόσο θα κρατήσει εξαρτάται από τον διαιτητή», δήλωσε ο συμπρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων Τζεμ Οτζντεμίρ, τα ξημερώματα της Παρασκευής, έπειτα από 15 ώρες άκαρπων διαπραγματεύσεων. Ο «διαιτητής», ήτοι η καγκελάριος Μέρκελ, είπε απλά: «Καλημέρα σας. Αύριο συνεχίζουμε».

Οι διαπραγματεύσεις της Πέμπτης προς Παρασκευή κατέστησαν σαφές ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση, ένας αναγκαστικός γάμος που πασχίζει να συναφθεί υπό τον φόβο των ψηφοφόρων. «Είμαι οργισμένος», δήλωσε ο διαπραγματευτής των Φιλελευθέρων Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι, τονίζοντας ότι τα μέτωπα έχουν σκληρύνει, αντί να παρατηρούνται τα βήματα προσέγγισης που θα προέδιδαν ότι η συμφωνία πλησιάζει. Στελέχη των Φιλελευθέρων θεωρούν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο.

Η κατάσταση περιπλέκεται εξαιτίας των σοβαρών εσωκομματικών κλυδωνισμών στο βαυαρικό CSU. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της νύχτας το κόμμα χρειάστηκε δύο ώρες για διαβουλεύσεις μεταξύ των διαπραγματευτών του, με τον Βαυαρό πρωθυπουργό Ζεχόφερ να εμφανίζεται πιο συμβιβαστικός από τον δελφίνο Αλεξάντερ Ντόμπριντ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του γερμανικού Τύπου, ο Ντόμπριντ θέλει να εμφανιστεί τουλάχιστον τόσο σκληρός όσο ο βασικός διεκδικητής της θέσης του Ζεχόφερ, Μάρκους Σέντερ. «Μια βαυαρική μάχη εξουσίας θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της γερμανικής κυβέρνησης», σημείωσε η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ». Μεταξύ των κομμάτων δεν υπάρχει καν συμφωνία σχετικά με τους αριθμούς, με τους Βαυαρούς να υποστηρίζουν ότι αν επιτρέψουν την οικογενειακή επανένωση προσφύγων, θα φθάσουν στη Γερμανία 750.000 γυναικόπαιδα και τους Πράσινους να υποστηρίζουν ότι θα φθάσουν 70.000. «Υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις που δεν θέλουν να αποτύχει ο συνασπισμός», σημείωσε η εφημερίδα, «αλλά εμπιστοσύνη και σύμπνοια δεν έχει αναπτυχθεί».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή