ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο αδίστακτος αρχηγός της ιταλικής μαφίας Τοτό Ριίνα

Πέθανε ο αδίστακτος αρχηγός της ιταλικής μαφίας Τοτό Ριίνα

ΡΩΜΗ. Ο αρχιμαφιόζος, ο «νονός των νονών» Τοτό Ριίνα πέθανε τη νύχτα της Πέμπτης στην Πάρμα της κεντρικής Ιταλίας, στον τομέα του νοσοκομείου όπου μεταφέρονται οι κρατούμενοι από τα σωφρονιστικά καταστήματα. Ο Ριίνα είχε γεννηθεί στο Κορλεόνε της Σικελίας πριν από 87 χρόνια. Ολοι οι σχολιαστές συμφωνούν στη διαπίστωση ότι ο Τοτό Ριίνα ήταν ο πιο αδίστακτος αρχηγός της μαφίας που κατάφερε να συλλάβει ποτέ η ιταλική Δικαιοσύνη. Το ύψος του μπορεί να μην ξεπερνούσε το 1 μέτρο και τα 58 εκατοστά, αλλά όλοι στην Κόζα Νόστρα τον έτρεμαν και εκτελούσαν τις εντολές του.

Ο Τοτό Ριίνα συνελήφθη το 1993 και θεωρείται ο εντολοδότης, μεταξύ άλλων, των δολοφονιών των εισαγγελέων Τζοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο, καθώς και των εννέα ανδρών της σωματοφυλακής τους, πριν από δεκαπέντε χρόνια. Πρόκειται για τους εισαγγελείς που μάχονταν με τεράστια δύναμη και θάρρος το μαφιόζικο παρακράτος σε νότια Ιταλία και Σικελία. Στα 19 του, ο αρχηγός της σικελικής μαφίας διέπραξε την πρώτη του δολοφονία, ενώ κατάφερε να παραμείνει φυγόδικος επί 23 χρόνια.

Αναπάντητο ερώτημα

Το κύριο ερώτημα στο οποίο δεν έχει μπορέσει ακόμη να δοθεί απάντηση είναι αν υπήρξε όντως, κατά τη δεκαετία του 1990, διαπραγμάτευση του οργανωμένου εγκλήματος με το ιταλικό κράτος και ποιον ακριβώς ρόλο διαδραμάτισε σε αυτήν την υπόθεση ο Τοτό Ριίνα. Μια διαπραγμάτευση με στόχο, ουσιαστικά, τη μείωση των ποινών για κάποιους «επιφανείς μαφιόζους» και, σε αντάλλαγμα, τον τερματισμό των βομβιστικών επιθέσεων που η Κόζα Νόστρα είχε οργανώσει σε ιταλικές πόλεις όπως το Μιλάνο, η Φλωρεντία και η Ρώμη.
Απαγωγές

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή της σταδιοδρομίας του στον χώρο της μαφιόζικης παρανομίας, ο πρώην αρχινονός κέρδισε μεγάλα χρηματικά ποσά με απαγωγές επιχειρηματιών. Πριν από λίγα χρόνια και ενώ βρισκόταν στη φυλακή, καυχιόταν ότι κανένας δεν ήταν σε θέση να τον αντικαταστήσει. Τα 26 φορές ισόβια στα οποία είχε καταδικασθεί δεν είχαν μειώσει την ισχύ του, διότι το σημαντικό, για τους υπόλοιπους μαφιόζους, ήταν ότι δεν είχε παραδεχθεί ποτέ καμία από τις τρομερές ευθύνες του. Είχε μείνει βουβός μπροστά στους εισαγγελείς που του ζητούσαν να μάθουν λεπτομέρειες και κίνητρα που αφορούσαν περισσότερες από 100 δολοφονίες και εκτελέσεις. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι δεν επρόκειτο ποτέ να συνεργαστεί με την αστυνομία.

Ο Τοτό Ριίνα ήταν γνωστός για τη σκληρότητά του. Μάλιστα, είχε δώσει την εντολή να στραγγαλιστεί και να πεταχθεί η σορός ενός εντεκάχρονου παιδιού σε οξύ,  προκειμένου έτσι να αποτραπεί ο πατέρας του από το να αποκαλύψει τις πρακτικές της Κόζα Νόστρα στην αστυνομία.