ΚΟΣΜΟΣ

Την επιστροφή του στη Βηρυτό προανήγγειλε ο Χαρίρι

Την επιστροφή του στη Βηρυτό προανήγγειλε ο Χαρίρι

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σαάντ αλ-Χαρίρι, δήλωσε σήμερα ότι θα επιστρέψει στη Βηρυτό τις προσεχείς ημέρες, όπου και θα τοποθετηθεί επίσημα για την κρίση στη χώρα του, έπειτα από συνομιλίες που θα έχει με τον πρόεδρο Μισέλ Αούν.

«Όσον αφορά την πολιτική κατάσταση στον Λίβανο, θα πάω στη Βηρυτό τις ερχόμενες ημέρες, θα συμμετάσχω στις εκδηλώσεις για την επέτειο της ανεξαρτησίας και από εκεί θα γνωστοποιήσω τη θέση μου για τα θέματα αυτά έπειτα από συνάντηση με τον πρόεδρο Αούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χαρίρι, μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, τον οποίο ευχαρίστησε «για την υποστήριξή του».

«Ευχαριστώ τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την υποστήριξή του. Απέδειξε μια αδιάψευστη φιλία και δεν θα το ξεχάσω ποτέ», δήλωσε κατά την έξοδό του από το προεδρικό μέγαρο. και πρόσθεσε πως «η Γαλλία έδειξε ακόμη μια φορά το μεγαλείο του ρόλου της στον κόσμο και στην περιοχή, αποδεικνύοντας την αφοσίωσή της στον Λίβανο και στη σταθερότητά του». 

Ο Μακρόν δεν έκανε δηλώσεις αφού συνόδευσε, μαζί με τη σύζυγό του, Μπριζίτ, τον Χαρίρι, τη σύζυγό του και τον μεγαλύτερο γιο τους στην κορυφή των σκαλιών του προεδρικού μεγάρου, όπου έλαβαν θέση για τους φωτογράφους.

Ο Μακρόν κάλεσε στο Παρίσι τον Χαρίρι και την οικογένειά του «για μερικές ημέρες ή εβδομάδες», στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο αδιέξοδο που προκλήθηκε από την ξαφνική ανακοίνωση της παραίτησής του από την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, στις 4 Νοεμβρίου.

(Πηγή: ΑΠΕ, Reuters)