ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Τέλος» οι εκπομπές για τον Τσάρλι Ρόουζ μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση

ΗΠΑ: «Τέλος» οι εκπομπές για τον Τσάρλι Ρόουζ μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση

Το CBS, το PBS και το Bloomberg ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τη μετάδοση των εκπομπών του Τσάρλι Ρόουζ, ενός από τους διασημότερους τηλεοπτικούς παρουσιαστές στις ΗΠΑ, γνωστού για τις αποκλειστικές συνεντεύξεις που εξασφαλίζει, έπειτα από ένα δημοσίευμα της εφημερίδας The Washington Post κατά το οποίο οκτώ γυναίκες τον κατηγορούν ότι τις είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά στο παρελθόν. Ο Ρόουζ εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία ζήτησε συγγνώμη για την «απρεπή συμπεριφορά του».

Τα δίκτυα δεν άφησαν καμιά αμφιβολία για την αιτία που διακόπτουν τη μετάδοση των εκπομπών του Ρόουζ. «Αυτές οι καταγγελίες είναι εξαιρετικά ενοχλητικές και τις παίρνουμε πολύ σοβαρά», ανέφερε το CBS News σε δελτίο Τύπου του. Ο 75χρονος Ρόουζ είναι συμπαρουσιαστής της εκπομπής This Morning και συνεργάτης της εκπομπής 60 Minutes.

Μολονότι ο Ρόουζ «ζήτησε ειλικρινά συγγνώμη για την απρεπή συμπεριφορά του» και τόνισε πως «αισθάνεται τρομερά άβολα» διότι «συμπεριφέρθηκε χωρίς την απαραίτητη ευαισθησία μερικές φορές και αναλαμβάνει την ευθύνη για αυτό», αμφισβήτησε την ακρίβεια των γεγονότων που καταγγέλθηκαν σε βάρος του προσθέτοντας «δεν πιστεύω ότι όλες αυτές οι κατηγορίες είναι ακριβείς», διότι «ένιωθα πάντα ότι τα αισθήματα ήταν αμοιβαία, αν και τώρα συνειδητοποιώ πως έκανα λάθος».

Το νέο σκάνδαλο προστίθεται σε μια σειρά ανάλογων αποκαλύψεων που έχουν σαρώσει τους χώρους του κινηματογράφου, των μέσων ενημέρωσης, αλλά και της πολιτικής.

Ο Ρόουζ, προσεκτικός ακροατής, διακρίνεται για τον σοβαρό αλλά ενδιαφέροντα τόνο με τον οποίο παίρνει συνεντεύξεις, συχνά από τα μεγαλύτερα ονόματα της αμερικανικής πολιτικής, σε ένα ιδιαίτερα λιτό σκηνικό. Στην πρωινή εκπομπή του CBS ο τόνος του ήταν αισθητά πιο ελαφρύς.

Οι οκτώ καταγγέλλουσες, όλες συνεργάτιδες του Ρόουζ ή επίδοξες συνεργάτιδες της εκπομπής του, αφηγήθηκαν ότι από τα τέλη του 1990 μέχρι και το 2011 τις είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά, κυκλοφορούσε γυμνός μπροστά τους, ενώ τις είχε θωπεύσει επανειλημμένα. Οι οκτώ γυναίκες ήταν από 21 ως 37 ετών όταν είχαν εκτυλιχθεί τα γεγονότα και οι καταγγελίες τους έχουν, όπως σημείωσε η Ποστ, «εκπληκτικές ομοιότητες». Οι τρεις μίλησαν επώνυμα αλλά πέντε ανώνυμα, φοβούμενες τις συνέπειες για τις σταδιοδρομίες τους.

Μία από αυτές, βοηθός παραγωγός στην εκπομπή του Ρόουζ στο PBS από τα τέλη του 2007, τόνισε ότι ο Ρόουζ ήταν «σεξουαλικό αρπακτικό» και εκείνη ένα από τα θύματά του σε πολλές περιπτώσεις. Μια δεύτερη, προσωπική βοηθός του στα μέσα της δεκαετίες του 2000 αφηγήθηκε ότι τουλάχιστον δέκα φορές ο Ρόουζ είχε εμφανιστεί μπροστά της γυμνός καθώς εκείνη εργαζόταν σε ένα από τα σπίτια του στη Νέα Υόρκη.