ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: «Δεν συμφέρει κανέναν να μην υπάρξει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση»

Brexit: «Δεν συμφέρει κανέναν να μην υπάρξει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση»

Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις δήλωσε σήμερα ότι η επίτευξη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πιθανότερη έκβαση των συνομιλιών, αλλά πρόσθεσε ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας με την ένωση.

«Η επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο μακράν η πιθανότερη έκβαση, είναι επίσης και η βέλτιστη έκβαση για τη χώρα μας», ανέφερε ο Ντέιβις σε ομιλία του στο Λονδίνο. «Δεν πιστεύω ότι θα είναι προς το συμφέρον κάποιας πλευράς το να μην υπάρξει συμφωνία. Αλλά ως υπεύθυνη κυβέρνηση, το σωστό είναι να εκπονούμε σχέδια για κάθε ενδεχόμενο».

Και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει την απογοήτευση τους για την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμής, αν και ο Ντέιβις δήλωσε ότι οι συνομιλίες έχουν σημειώσει πραγματική και απτή πρόοδο.

Η Βρετανία θέλει να προχωρήσει τις συνομιλίες στο θέμα της μελλοντικής εμπορικής σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία οι Βρυξέλλες δεν θα εξετάσουν έως ότου το Λονδίνο διευθετήσει αυτό που θεωρεί οφειλές του παρελθόντος.
Ενώ ο Ντέιβις δήλωσε ότι «ξεκάθαρα» επιδιώκει μια συμφωνία, είπε ότι η Βρετανία είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο κατάρρευσης των συνομιλιών.

«Τον τελευταίο χρόνο κάθε υπουργείο στο Γουάιτχολ εργάζεται με σταθερό ρυθμό καλύπτοντας όλη τη γκάμα σεναρίων», δήλωσε.

«Αυτά τα σχέδια έχουν αναπτυχθεί καλά, έχουν σχεδιαστεί για να δώσουν ευελιξία προκειμένου να ανταποκρίνονται σε μια διαπραγματευθείσα συμφωνία, καθώς και να μας προετοιμάσουν για το ενδεχόμενο να αποχωρήσουμε χωρίς μια συμφωνία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters