ΚΟΣΜΟΣ

Οι περισσότεροι Γερμανοί ψηφίζουν υπέρ των πρόωρων εκλογών

oi-perissoteroi-germanoi-psifizoyn-yper-ton-prooron-eklogon-2219131

Το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα ευθύνεται για την κατάρρευση των συζητήσεων περί συνασπισμού.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό του ZDF, η πλειοψηφία των Γερμανών πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε νέες εκλογές, μετά την αποτυχία των συζητήσεων για τη διαμόρφωση νέας κυβέρνησης.

H δημοσκόπηση που μετέδωσε το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι δείχνει πως το 51% των Γερμανών ζητούν νέες εκλογές, ενώ το 43% εμφανίζονται αρνητικοί στην ιδέα.

Το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) κατηγορείται από το 55% των ερωτηθέντων για το αδιέξοδο στις διερευνητικές συζητήσεις σχηματισμού κυβέρνησης.

Το 39% κατηγορεί το κόμμα των Πράσινων, το 37% έριξε την ευθύνη στo CSU (Χριστιανοκοινωνική Ένωση Βαυαρίας) ενώ το 34% των πολιτών θεωρεί υπεύθυνη για το αδιέξοδο την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η δημιουργία ενός «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ των συντηρητικών της Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατικών (SPD), υποστηρίζεται από το 48% των Γερμανών, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Παρόλα αυτά, το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατικών έχει επανειλημμένως αρνηθεί το ρόλο του μικρού κυβερνητικού εταίρου, που είχε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Θεωρητικώς, η Άγκελα Μέρκελ έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, κάτι όμως που και η ίδια απέκλεισε. Οι περισσότεροι Γερμανοί μοιάζουν να συμμερίζονται την άποψή της. Μόνον το 30% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση εμφανίστηκε θετικό έναντι μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Πηγή: Politico
Επιμέλεια: Κατερίνα Σωτηροπούλου