Καταδίκη 17χρονης Δανής για τρομοκρατία

Καταδίκη 17χρονης Δανής για τρομοκρατία

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Ενοχη έκρινε, χθες, το εφετείο της Κοπεγχάγης 17χρονη Δανή, η οποία προσφέρθηκε να πολεμήσει υπέρ του Ισλαμικού Κράτους, σχεδιάζοντας βομβιστικές επιθέσεις εναντίον δύο σχολείων, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο DR.

Το κακουργιοδικείο του Χόλμπεκ είχε κηρύξει ένοχη τη 17χρονη για σχεδιασμό και απόπειρα πραγματοποίησης τρομοκρατικής ενέργειας. Η καταδικασθείσα, της οποίας η ταυτότητα δεν αποκαλύφθηκε, είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2016, ενόσω ήταν ακόμη 15 ετών, ενώ η δικαιοσύνη της Δανίας τής είχε ασκήσει δίωξη για αγορά χημικών ουσιών με σκοπό την κατασκευή εκρηκτικού μηχανισμού.

Την περασμένη εβδομάδα, το ανώτατο δικαστήριο της Δανίας αποφάσισε να στερήσει τη δανική υπηκοότητα από 25χρονο, ο οποίος εγκατάλειψε τη Δανία για να πολεμήσει στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους.

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση δικαστηρίου, η οποία στερεί τη δανική υπηκοότητα από άτομο γεννημένο στη Δανία. Ο Ενές Τσιφτσί καταδικάστηκε επίσης σε εξαετή κάθειρξη, στέρηση της υπηκοότητάς του και απέλαση. Ο Τσιφτσί γεννήθηκε το 1992 στη Δανία από Τούρκους γονείς, ιδιοκτήτες πιτσαρίας σε επαρχιακή πόλη της σκανδιναβικής χώρας.

Η υπόθεση του Τσιφτσί αναμένεται να δημιουργήσει νομικό προηγούμενο. Μόνο ένας ακόμη Δανός έχει στερηθεί την υπηκοότητά του ύστερα από απόφαση δικαστηρίου. Πρόκειται για τον Σαΐντ Μανσούρ, γνωστό ως «δημοσιοσχεσίτη της Αλ Κάιντα», ο οποίος συνελήφθη τον Ιούνιο του 2016. Ο Μανσούρ, όμως, είχε γεννηθεί στο Μαρόκο και διέθετε διπλή υπηκοότητα.

Ο συνήγορος του Τσιφτσί υποστήριξε ότι η απόφαση του εφετείου δεν είναι εφαρμόσιμη, καθώς η απέλαση του πελάτη του στην Τουρκία θα παραβίαζε τη νομοθεσία της Δανίας, αφού ο Τσιφτσί θα υφίστατο βασανιστήρια.

Σουηδία

Νωρίτερα φέτος, το Συντηρητικό Κόμμα της Σουηδίας πρότεινε τη στέρηση της υπηκοότητας Σουηδών μεταμεληθέντων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Την πρόταση απέρριψε, όμως, η κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών, υπογραμμίζοντας ότι το σουηδικό κράτος δεν μπορεί να καταστήσει κάποιον άπατρι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή