Ο Σουλτς κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τη Μέρκελ

Ο Σουλτς κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τη Μέρκελ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποκύπτοντας στις πιέσεις του Γερμανού προέδρου Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάγερ, αλλά και σημαντικής μερίδας ηγετικών στελεχών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), ο Μάρτιν Σουλτς προχώρησε χθες σε στροφή 180 μοιρών. Ο ηγέτης του SPD εγκατέλειψε τη δέσμευσή του για παραμονή του κόμματος στην αντιπολίτευση και εμφανίστηκε πρόθυμος να συμμετάσχει σε συνομιλίες για μια νέα κυβέρνηση «Μεγάλου Συνασπισμού» με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στα κεντρικά γραφεία του SPD, ο Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε ότι η ηγεσία του κόμματός του έλαβε αυτή την απόφαση με αίσθημα ευθύνης έναντι της χώρας και της Ευρώπης, ύστερα από την κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών, των Ελευθέρων Δημοκρατών και των Πρασίνων. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τη βάση του SPD.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Σουλτς με τον Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάγερ στο προεδρικό μέγαρο, το απόγευμα της Πέμπτης. Ο πρόεδρος της χώρας, ο οποίος επίσης προέρχεται από το SPD και χρημάτισε υπουργός Εξωτερικών στην προηγούμενη κυβέρνηση «Μεγάλου Συνασπισμού», κάλεσε τον Σουλτς, όπως και τους υπόλοιπους κομματικούς ηγέτες, να εξαντλήσει τις προσπάθειές του για τη συγκρότηση κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές. Στη συνέχεια, ο Σουλτς ενημέρωσε την ηγεσία του SPD, η οποία συνεδρίαζε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής για να καθορίσει τη στάση της.

Υστερα από τη στροφή του SPD, η γερμανική προεδρία ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει, την ερχόμενη εβδομάδα, σύσκεψη κορυφής με τη συμμετοχή της Αγκελα Μέρκελ, του Μάρτιν Σουλτς και του Χορστ Ζεεχόφερ (επικεφαλής των Βαυαρών συμμάχων της καγκελαρίου) με αντικείμενο τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Μέχρι χθες, δεν ήταν ακόμη σαφές ποια μορφή θα μπορούσε να πάρει η συμβολή του SPD. Πέραν της εκ νέου ανάληψης χαρτοφυλακίων, οι Σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσαν να δώσουν ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την Αγκελα Μέρκελ, αν και η τελευταία έχει διαμηνύσει ότι δεν προτιμά παρόμοια λύση.

Η έγκριση της όποιας συμφωνίας από τη βάση του SPD διαγράφεται δύσκολη υπόθεση. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, το SPD ανταμείφθηκε από τους ψηφοφόρους για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση του «Μεγάλου Συνασπισμού» με το χειρότερο ποσοστό των τελευταίων 70 χρόνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή