Κινέζοι χάκερς έκλεβαν τεχνολογία από Trimble, Moody’s και Siemens

Κινέζοι χάκερς έκλεβαν τεχνολογία από Trimble, Moody’s και Siemens

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κατηγορητήριο που τους απαγγέλθηκε περιλαμβάνει ισχυρισμούς για τρεις «συγχρονισμένες και μη εξουσιοδοτημένες» διαδικτυακές επιθέσεις μέσα στα τελευταία 7 χρόνια. Οι κατηγορούμενοι σχετίζονται με την Κινέζικη εταιρεία Guangzhou Bo Yu Information Technology Company που παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας κυβερνοχώρου. Η Αμερικανική κυβέρνηση ισχυρίζεται πως η εταιρεία σχετίζεται με Μονάδα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας και πως οι περισσότερες επιχειρήσεις διαδικτυακών επιθέσεων χρηματοδοτούνται και διευθύνονται από την κυβέρνηση του Πεκίνου. Παρόλα αυτά, το κατηγορητήριο θα αφορά αποκλειστικά τους τρεις δράστες και όχι την κινέζικη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι χάκερς παρακολουθούσαν την ηλεκτρονική αλληλογραφία ενός οικονομολόγου της Moody's, έκλεψαν δεδομένα από μονάδες μεταφοράς, τεχνολογίας και ενέργειας της Siemens και έβαλαν στο στόχαστρο την Trimbe όταν ανέπτυξε ένα νέο και πιο ακριβές παγκόσμιο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης.

Πολύτιμες πληροφορίες

Η Κίνα ενδιαφέρεται για τα επιτεύγματα της Trimbe στον προσδιορισμό γεωγραφικών θέσεων και της Siemens στις τεχνολογίες καθοδήγησης και πλοήγησης για λόγους στρατιωτικούς, εσωτερικής ασφάλειας αλλά και εμπορικούς. «Η απόκτηση της ακριβούς θέσης από κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές είναι πολύτιμη  για το κινεζικό Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας, καθώς έτσι θα παρακολουθεί αντιφρονούντες και ξένους στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και τους δικά του στελέχη στο εξωτερικό», δήλωσε αξιωματούχος, του οποίου το όνομα παραμένει απόρρητο. Αντίστοιχα, τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τη Moody' ς μπορούν να αξιοποιηθούν για την αναγνώριση επιχειρήσεων που πιθανώς είναι ευάλωτες σε εμπορική εκμετάλλευση από την κυβέρνηση, εκβιασμούς ή δωροδοκίες.

Το 2015, οι δύο χώρες ήρθαν σε συμφωνία εκατέρωθεν προστασίας και αποτροπής της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας. Ωστόσο, οι αρχές των ΗΠΑ ισχυρίζονται πως διαθέτουν απόρρητες πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι οι Κινέζοι χάκερ παραβιάζουν εσχάτως όλο και πιο συχνά τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Οι εταιρίες Trimble και Moody's δήλωσαν πως απέκρουσαν τις επιθέσεις των χάκεςρ, ενώ η Siemens αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Πηγή: Reuters Επιμέλεια Κειμένου: Χρήστος Κανελλόπουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή