Προκαλεί η Βόρεια Κορέα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, χθες το βράδυ, αντανακλά τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για τη δοκιμή του ισχυρότερου βαλλιστικού πυραύλου που έχει εκτοξεύσει μέχρι σήμερα η Βόρεια Κορέα, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι σε θέση να πλήξει σχεδόν το σύνολο της αμερικανικής επικράτειας.

Οπως και στις προηγούμενες πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές μείζονος σημασίας, άγγελος της νέας πρόκλησης ήταν η διαβόητη, πλέον, τηλεπαρουσιάστρια Ρι Τσουν Χι. Φορώντας το γνώριμο ροζ φόρεμά της, η επί δεκαετίες αγαπημένη παρουσιάστρια του καθεστώτος διάβασε την είδηση της ημέρας: «Οπως δήλωσε ο (ηγέτης της Βόρειας Κορέας) Κιμ Γιονγκ Ουν με περηφάνια, καταφέραμε επιτέλους να πετύχουμε τον ιστορικό μας σκοπό, να γίνουμε πυρηνική δύναμη. Η μεγάλη επιτυχία της δοκιμής του πυραύλου Hwasong-15 είναι ανεκτίμητη νίκη του μεγάλου, ηρωικού λαού μας».

Σύμφωνα με την Πιονγιάνγκ, ο νέος πύραυλος έφτασε σε ύψος 4.475 χιλιομέτρων, δέκα φορές μεγαλύτερο από εκείνο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, και διήνυσε απόσταση 950 χιλιομέτρων προτού πέσει στη θάλασσα, ανάμεσα στην κορεατική χερσόνησο και την Ιαπωνία. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε προσωπικά τη δοκιμή, την οποία χαρακτήρισε «άψογη», ενώ έκανε λόγο για «τεχνολογική τομή», αναφερόμενος στο νέου τύπου όχημα που χρησιμοποιήθηκε για την εκτόξευση.

Αμερικανοί ειδικοί αμφισβητούσαν τους ισχυρισμούς του καθεστώτος ότι ο εν λόγω πύραυλος είναι σε θέση να μεταφέρει «ογκώδη» πυρηνική κεφαλή. Συνέκλιναν ωστόσο στην εκτίμηση ότι ο πύραυλος ήταν όντως διηπειρωτικός και ότι θα μπορούσε, αν είχε ακολουθήσει άλλη τροχιά, να πλήξει την Ουάσιγκτον, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού εδάφους.

«Ειλικρινά μιλώντας, πήγε πιο ψηλά από κάθε προηγούμενη δοκιμή και αποτελεί βήμα στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν βαλλιστικούς πυραύλους που θα συνιστούν απειλή για όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ και τον κάλεσε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Πιονγιάνγκ, ενώ προανήγγειλε την επιβολή νέων, αυστηρότερων κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα. Πάντως, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι «η διπλωματική οδός παραμένει ανοικτή», προσθέτοντας με νόημα «για την ώρα».

Η Βόρεια Κορέα δεν είχε πραγματοποιήσει πυραυλική ή πυρηνική δοκιμή από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε τη Β. Κορέα στον κατάλογο των χωρών που, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, υποθάλπουν τη διεθνή τρομοκρατία, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες κυρώσεις.

Διεθνείς αναλυτές, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Associated Press, εικάζουν ότι, παρά τα επιφαινόμενα, το καθεστώς της Πιονγιάνγκ μπορεί να αναστείλει προσεχώς το πυρηνικό του πρόγραμμα και να στραφεί στην πάσχουσα οικονομία της χώρας, αφού προηγουμένως θριαμβολογήσει περί «νίκης» στην κούρσα των εξοπλισμών. Σχετικά αναφέρουν ότι με τη χθεσινή δοκιμή απέφυγε να ξεπεράσει τα εσκαμμένα, καθώς ο πύραυλος δεν πέταξε πάνω από την Ιαπωνία και δεν κατευθύνθηκε προς την αμερικανική βάση του Γκουάμ, ενώ το καθεστώς δεν έχει αποτολμήσει μέχρι σήμερα πυρηνική δοκιμή στην ατμόσφαιρα.

Διεθνής καταδίκη

Την πυραυλική δοκιμή καταδίκασαν, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, η κινεζική κυβέρνηση και το σύνολο των δυτικών κρατών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή