Κόκκινη γραμμή η Ιερουσαλήμ

Κόκκινη γραμμή η Ιερουσαλήμ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντονισμένες πιέσεις ασκήθηκαν χθες προς τον Λευκό Οίκο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον μουσουλμανικό κόσμο, αλλά και σημαντική μερίδα της αμερικανικής διοίκησης σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτραπεί μια άκρως αμφιλεγόμενη απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ: η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, κάτι που θα ισοδυναμούσε με αναγνώριση της ισραηλινής κατοχής στο ανατολικό, παλαιστινιακό τμήμα της πόλης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εκφράσει, ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία, την πρόθεσή του να προχωρήσει σε αυτό το βήμα, ενώ αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον προσδιόριζαν τη δημοσιοποίηση της απόφασής του για σήμερα, Τετάρτη. Χθες, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους ηγέτες του Ισραήλ, των Παλαιστινίων και της Ιορδανίας, ενισχύοντας την αίσθηση πως η ώρα των αποφάσεων πλησιάζει. Εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς γνωστοποίησε ότι στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να μετακινήσει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.

Νωρίτερα, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την «ανησυχία του για την πιθανότητα μονομερούς αναγνώρισης, από πλευράς ΗΠΑ, της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ» στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά τη χθεσινή συνάντησή της με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, στις Βρυξέλλες.

Στην Αγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι «η Ιερουσαλήμ είναι κόκκινη γραμμή» για την Τουρκία και όλο τον μουσουλμανικό κόσμο. «Μπορεί να φτάσουμε στο σημείο να διακόψουμε τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ», προσέθεσε ο πρόεδρος της χώρας, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.

Το θέμα της Ιερουσαλήμ είναι από τα πλέον ακανθώδη προβλήματα της ειρηνευτικής διαδικασίας Ισραηλινών- Παλαιστινίων. Οι αποφάσεις του ΟΗΕ δεν αναγνωρίζουν την ισραηλινή κατοχή στο ανατολικό τμήμα της πόλης, ενώ όλα τα σχέδια για λύση του Παλαιστινιακού προβλέπουν ότι η πόλη θα είναι κοινή πρωτεύουσα των δύο κρατών – η δυτική του Ισραήλ και η ανατολική του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Ναμπίλ Σάαθ, στενός συνεργάτης του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας θα σημάνει το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας. Το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται ανώτατους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, αναφέρει ότι η Διεύθυνση Εγγύς Ανατολής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όπως και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας εκτιμούν ότι μια τέτοια κίνηση απειλεί να προκαλέσει κύμα αρνητικών αντιδράσεων στην περιοχή, εναντίον του Ισραήλ αλλά και των αμερικανικών συμφερόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή