ΚΟΣΜΟΣ

Διαπλοκή α λα Φλιν με μηνύματα σε μεγαλοεπενδυτή

diaploki-a-la-flin-me-minymata-se-megaloependyti-2222132

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μόλις 10 λεπτά μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, ο εν αναμονή σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν έστειλε μήνυμα στον πρώην εργοδότη του, τον διευθυντή της εταιρείας ACU Strategic Partners Αλεξ Κόπσον. «Θα σαρώσουμε τις κυρώσεις», υποσχέθηκε, δίνοντας σήμα να ενταθούν οι προετοιμασίες για ένα μεγαλόπνοο επενδυτικό σχέδιο κατασκευής 45 πυρηνικών αντιδραστήρων στη Μέση Ανατολή. «Τα πλάνα είναι έτοιμα για εφαρμογή», έγραψε ο Φλιν.

Ο Κόπσον έδειξε ένα από τα μηνύματα αυτά σε πρόσωπο της εμπιστοσύνης του και είπε ότι ζει «την καλύτερη ημέρα της ζωής του». «Πολλοί άνθρωποι θα γίνουν πολύ πλούσιοι», φέρεται να είπε ο Κόπσον. Ο επικεφαλής της ACU πίεζε για άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ προς τη Ρωσία προκειμένου να «στήσει» την κοινοπραξία αμερικανικών, γαλλικών, ρωσικών, ουκρανικών και ισραηλινών συμφερόντων που θα αναλάμβανε τη γιγαντιαία επένδυση. Το σχέδιο ήταν να χρησιμοποιηθούν τα δημόσια ταμεία της Σαουδικής Αραβίας, των Εμιράτων, του Κατάρ, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας για να αναζωογονηθεί η αμερικανική πυρηνική βιομηχανία που περνάει περίοδο κρίσης, σε συνεργασία με τη γαλλική Areva και τη ρωσική Rosatom. Προκειμένου να συγκατατεθεί και η Ουκρανία στην άρση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, το σχέδιο προέβλεπε να δοθεί συμβόλαιο ύψους 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ουκρανική Turboatom για να κατασκευάσει τους υδροστροβίλους των αντιδραστήρων.

Δυστυχώς για τους εμπλεκομένους, αλλά ευτυχώς για όσους θέλουν να ρίξουν μια ματιά στα βρώμικα παρασκήνια της πολιτικής, το πρόσωπο εμπιστοσύνης δεν ήταν τελικά τόσο έμπιστο. Το άτομο αυτό κατέθεσε ως προστατευόμενος μάρτυρας στην επιτροπή του Κογκρέσου που διερευνά τον ρόλο του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, η οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα το περιεχόμενο της κατάθεσης.

«Η επιτροπή μας έχει ακούσει αξιόπιστους ισχυρισμούς ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τραμπ προσπάθησε να χειραγωγήσει τη διεθνή πολιτική για τα πυρηνικά για το οικονομικό όφελος των πρώην συνεταίρων του», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής Ελάιτζα Κάμιγκς.

Το ιστορικό

Ο Μάικλ Φλιν εργαζόταν ως σύμβουλος της ACU από το 2015 έως τον Ιούλιο του 2016, τέσσερις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Αμέσως μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο Φλιν άρχισε να προετοιμάζει το έδαφος για την άρση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας. Tην περασμένη εβδομάδα, ο Φλιν παραδέχθηκε ότι απέκρυψε από το FBI τις επαφές του με τον Ρώσο πρέσβη Σεργκέι Κίσλιακ, με θέμα τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.