Γαλλία: Οι εθνικιστές, κυρίαρχοι στην Κορσική

Γαλλία: Οι εθνικιστές, κυρίαρχοι στην Κορσική

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κυριαρχία του στη νέα τοπική Βουλή της Κορσικής, που θα συγκληθεί για πρώτη φορά την 1η Ιανουαρίου στο Αιάκειο, αναμένεται να επιβεβαιώσει ο εθνικιστικός συνασπισμός «Πε α Κόρσικα», ύστερα από τη νίκη του στον πρώτο γύρο της περασμένης εβδομάδας με ποσοστό 45,36%.

Το μικρό ποσοστό (11,7%) της κυβερνητικής λίστας του κόμματος του προέδρου Μακρόν και η κάθοδος της Κεντροδεξιάς με δύο αντίπαλες λίστες χάρισαν την πλειοψηφία στους εθνικιστές. Για πρώτη φορά μετά το 1982, η Αριστερά με 5,7% δεν θα εκπροσωπείται στην τοπική Βουλή της Κορσικής, ενώ την ίδια τύχη θα έχει και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, το οποίο δεν ξεπέρασε το 3% των ψήφων στον πρώτο γύρο.

Ο υποστηριζόμενος από το Εθνικό Μέτωπο υποψήφιος είχε, ωστόσο, καταλάβει την πρώτη θέση στις προεδρικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού. Η συνειδητή απόφαση, όμως, των εθνικιστών να υιοθετήσουν θέσεις του Μετώπου, εκδίδοντας εμπρηστική δημόσια «προειδοποίηση προς μουσουλμάνους της Κορσικής, τζιχαντιστές και το γαλλικό κράτος», στέρησε ψήφους από την άκρα Δεξιά.

Η απόφαση των εθνικιστών να εγκαταλείψουν τον ένοπλο αγώνα το 2014 και να υιοθετήσουν ηπιότερη πολιτική, με στόχο τη μερική αυτονομία της νήσου και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της τοπικής Βουλής, μοιάζει να απέδωσε εκλογικούς καρπούς.

Στο μεταξύ, σε απόσταση 16.000 χιλιομέτρων από το Παρίσι, στη Νέα Καληδονία του Ειρηνικού, ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ «δάνειζε» το κύρος του στη συμφωνία μεταξύ οπαδών και αντιπάλων της ανεξαρτησίας, που έδωσε τέλος σε οκτώ χρόνια ακυβερνησίας.

Η τετραήμερη επίσημη επίσκεψη του κ. Φιλίπ στη Νέα Καληδονία, επέτρεψε την έναρξη διερευνητικών συνομιλιών, με στόχο την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος με ερώτημα την ανεξαρτησία, στα τέλη του 2018. Αίσθηση προκάλεσε, ωστόσο, η δήλωση του πρωθυπουργού, που μίλησε για «κράτος παίκτη», ικανό και πρόθυμο να παρέμβει εποικοδομητικά στις υποθέσεις της υπερπόντιας κτήσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή