Αντιπαράθεση Ερντογάν – Νετανιάχου

Αντιπαράθεση Ερντογάν – Νετανιάχου

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε φάση νέας έντασης εισέρχονται οι ήδη προβληματικές σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, στον απόηχο της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του ισραηλινού κράτους.

Στη διάρκεια χθεσινής ομιλίας του στην Αγκυρα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι γίνονται συνένοχες του Ισραήλ στην «αιματοχυσία» με θύματα τους Παλαιστινίους.

«Οσοι μετέτρεψαν την Ιερουσαλήμ σε μπουντρούμι των μουσουλμάνων και πιστών άλλων θρησκειών, δεν θα καταφέρουν ποτέ να ξεπλύνουν το αίμα από τα χέρια τους. Με την απόφασή τους να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν συνεταίροι στην αιματοχυσία», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος. Στην ίδια ομιλία, εξέφρασε την ελπίδα του πως η προσεχής σύνοδος της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης, την οποία θα φιλοξενήσει η χώρα του, θα αποτελέσει «σημείο καμπής» για την πορεία του Παλαιστινιακού.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε εξαπολύσει δριμεία επίθεση εναντίον του Ισραήλ, αποκαλώντας το «κράτος-τρομοκράτη, που δολοφονεί παιδιά». Στις δηλώσεις του αυτές απάντησε άμεσα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου από το Παρίσι, όπου είχε συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

«Δεν είμαι συνηθισμένος να δέχομαι διαλέξεις περί ηθικής από έναν ηγέτη ο οποίος βομβαρδίζει κουρδικά χωριά στη χώρα του, την Τουρκία, έναν ηγέτη που φυλακίζει δημοσιογράφους, βοηθά το Ιράν να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις και ενισχύει τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Γάζας, που σκοτώνουν παιδιά», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ο τουρκοϊσραηλινός πόλεμος λέξεων συνεχίστηκε χθες με την ανταπάντηση του Ιμπραήμ Καλίν, εκπροσώπου Τύπου του Ερντογάν, στην απάντηση Νετανιάχου. «Αντί να επιτίθενται στη χώρα μας και στον ηγέτη της, οι ισραηλινές αρχές θα έπρεπε να τερματίσουν την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, για να προσθέσει: «Δεν είναι δυνατόν να πάρουμε στα σοβαρά τις κατηγορίες εκείνων που δολοφονούν εδώ και χρόνια χιλιάδες αθώους Παλαιστινίους και μετατρέπουν τα εδάφη τους σε ανοιχτές φυλακές».

Η Τουρκία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ισραήλ το 2010, ύστερα από τη φονική επιδρομή Ισραηλινών κομάντος στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αποκαταστάθηκαν μόλις πέρυσι, ύστερα από επίμονες μεσολαβητικές προσπάθειες των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή