Πλειοδοσία από την Αγκυρα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την οξεία πολεμική του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ, με αφορμή την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ, ήρθε η σειρά συντηρητικών αραβικών κρατών να βρεθούν στο στόχαστρο της Αγκυρας.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε «ορισμένες αραβικές χώρες», τις οποίες δεν θέλησε να κατονομάσει, για «πολύ ασθενείς απαντήσεις» στην αναγνώριση από την Ουάσιγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. «Φαίνεται ότι ορισμένες χώρες φοβούνται πολύ τις Ηνωμένες Πολιτείες», προσέθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου απηχούν την ανησυχία της τουρκικής κυβέρνησης για τη σημερινή σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) στην Κωνσταντινούπολη, την οποία συγκάλεσε ο Ταγίπ Ερντογάν με στόχο τη συντονισμένη απάντηση του μουσουλμανικού κόσμου στην απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ. Ωστόσο, μέχρι χθες δεν ήταν ακόμη σαφές πόσα από τα 57 κράτη-μέλη του OIC θα εκπροσωπούνταν στη σύνοδο και σε ποιο επίπεδο.

Η Σαουδική Αραβία δεν είχε απαντήσει στην πρόσκληση του Ερντογάν, ενώ η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αρκούνταν στην αποστολή υπουργών Εξωτερικών. Και οι τρεις χώρες δεν βλέπουν με καλό μάτι τις στενές σχέσεις της Τουρκίας με το Κατάρ και ριζοσπαστικά, ισλαμικά κινήματα της περιοχής, όπως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι της Αιγύπτου και η παλαιστινιακή Χαμάς.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Τσαβούσογλου κινήθηκε ο υπουργός Αμυνας του Ιράν, Αμίρ Χαταμί. «Αποτελεί ισχυρή μας πεποίθηση ότι αυτή η απόφαση (του Τραμπ) είναι αποτέλεσμα υπόγειων επαφών ανάμεσα στο Ισραήλ και ορισμένες μουσουλμανικές χώρες», δήλωσε ο Ιρανός αξιωματούχος, φωτογραφίζοντας τη Σαουδική Αραβία. Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Χαταμί, αναμένεται να βρεθεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και να επαναλάβει τις εκκλήσεις του για μια νέα εξέγερση υπέρ των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

Στο μεταξύ, δύο Παλαιστίνιοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα σκοτώθηκαν χθες από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ανέφεραν ότι τα θύματα ήταν μέλη της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ. Το Ισραήλ αποποιήθηκε την ευθύνη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή