ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Επαναλειτουργούν οι βασικές αρτηρίες παροχής φυσικού αερίου

aystria-epanaleitoyrgoyn-oi-vasikes-artiries-parochis-fysikoy-aerioy-2222908

Επαναλειτουργούν ήδη πριν από τα μεσάνυχτα όλες οι βασικές αρτηρίες παροχής φυσικού αερίου από τον κεντρικό κόμβο διανομής της Αυστρίας προς τις γειτονικές χώρες, ανακοίνωσε σήμερα ο συμπρόεδρος της Gas Connect Austria, αφού είχε μειωθεί σημαντικά η παροχή αερίου έπειτα από έκρηξη που είχε σημειωθεί.

Ο κόμβος του Μπάουμγκάρτεν στην ανατολική Αυστρία, κοντά στη Σλοβακία, είναι ένας από τους βασικότερους της περιοχής, καθώς μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία προς τις γειτονικές χώρες περιλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας της Κροατίας και της Ιταλίας.

«Μπορώ να αναφέρω ότι καταφέραμε να επαναφέρουμε σε λειτουργία όλες τις γραμμές χθες πριν από τα μεσάνυκτα και είναι όλες τους 100% λειτουργικές», δήλωσε ο Χάραλντ Στιντλ.

Μετά τη χθεσινή έκρηξη, η οποία σύμφωνα με την αστυνομία οφείλεται σε τεχνικά αίτια και προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου, η Ιταλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς είχε ανασταλεί για το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας η παροχή φυσικού αερίου από το Μπάουμγκάρντεν.Η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία επανήλθε στις 21:00 (τοπική ώρα, 22:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με εκπρόσωπο της ιταλικής εταιρείας διαχείρισης φυσικού αερίου Snam.

Η είδηση της έκρηξης στο Μπάουμγκάρντεν προκάλεσε ραγδαία άνοδο στην τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι θα περιοριστεί η παροχή, αφού το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου μεταφέρεται μέσω του κόμβου αυτού, σύμφωνα με τη Gas Connect.