ΚΟΣΜΟΣ

«Προετοιμάζεται ψήφισμα ΟΗΕ κατά της απόφασης Τραμπ για Ιερουσαλήμ»

proetoimazetai-psifisma-oie-kata-tis-apofasis-tramp-gia-ieroysalim-2223077

Ενα σχέδιο ψηφίσματος κατά της αναγνώρισης από την Ουάσιγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ προετοιμάζεται στον ΟΗΕ με στόχο να καταδειχθεί η απομόνωση των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο σήμερα επικαλούμενο διπλωματικές πηγές των Παλαιστινίων, χωρών της Δύσης και αραβικών κρατών.

Μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Ουάσιγκτον, στενή σύμμαχος του Ισραήλ, έχει δικαίωμα άσκησης βέτο σε κάθε σχέδιο ψηφίσματος που τίθεται σε ψηφοφορία και έχει καταφύγει σε αυτό το μέτρο πολλάκις κατά το παρελθόν.

«Το σημαντικό είναι να λάβουμε την υποστήριξη των 14 εκ των 15 κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας» σε αυτό το κείμενο, υπογράμμισε μια παλαιστινιακή διπλωματική πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Την περασμένη Παρασκευή, οι ΗΠΑ βρέθηκαν τελείως απομονωμένες στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης που συγκλήθηκε μετά την ανακοίνωση Τραμπ περί μονομερούς αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ. Όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επέκριναν την απόφαση.

Ο πρεσβευτής της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, που έχει καθεστώς παρατηρητή, ο Ριγιάντ Μανσούρ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το κείμενο του ψηφίσματος που εξετάζεται θα ζητά από τις ΗΠΑ να «ακυρώσουν» την απόφασή τους.

Ομως, σύμφωνα με πολλές διπλωματικές πηγές, η «γλώσσα» που θα χρησιμοποιηθεί εντέλει για τη σύνταξη του σχεδίου ψηφίσματος θα μπορούσε να είναι ελαφρώς διαφοροποιημένη με στόχο να διασφαλιστεί η στήριξη των 14 κρατών μελών που διατύπωσαν την αντίθεσή τους στην Ουάσιγκτον την περασμένη Παρασκευή.

Απώτερος στόχος δεν είναι να περιθωριοποιηθούν πλήρως οι ΗΠΑ όμως κυρίως να ασκηθούν πιέσεις ώστε το σχέδιο για την ειρήνη το οποίο υπόσχονται από τότε που αφίχθη στην εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ, θα λάβει υπόψη του τα συμφέροντα των Παλαιστινίων, τόνισε ένας διπλωμάτης.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)