Διάλογο με Β. Κορέα προτείνει ο Τίλερσον

Διάλογο με Β. Κορέα προτείνει ο Τίλερσον

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στροφή της αμερικανικής διπλωματίας προς ηπιότερη αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας φαίνεται να σηματοδοτούν οι χθεσινές δηλώσεις του Ρεξ Τίλερσον, που ανοίγουν την προοπτική διαλόγου με το καθεστώς της Πιονγιάνγκ.

Μιλώντας σε εκδήλωση του ινστιτούτου Atlantic Council, στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν θέτει πλέον ως προϋπόθεση για την έναρξη συνομιλιών να παραιτηθεί η Βόρεια Κορέα από τα πυρηνικά της όπλα, σημειώνοντας ότι «δεν θα ήταν ρεαλιστικό» να περιμένει κανείς κάτι τέτοιο.

«Απλώς, ας συναντηθούμε. Μπορούμε να συζητήσουμε για τον καιρό, αν θέλετε. Μπορούμε να συζητήσουμε αν θα πρόκειται για συνομιλίες στρογγυλής ή τετράγωνης τραπέζης. Υστερα, μπορούμε να συζητήσουμε αν θα σχεδιάσουμε έναν χάρτη ή έναν οδικό χάρτη», δήλωσε ο Ρεξ Τίλερσον. Προσέθεσε, όμως, ότι, για να υπάρξουν απευθείας συνομιλίες, θα πρέπει να έχει προηγηθεί «περίοδος ηρεμίας», χωρίς πυρηνικές ή πυραυλικές δοκιμές από την Πιονγιάνγκ. Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που ακολούθησε άφησε ασαφές το κατά πόσον η στροφή Τίλερσον έχει τη συναίνεση του Ντόναλντ Τραμπ. «Οι απόψεις του προέδρου για τη Βόρεια Κορέα δεν έχουν αλλάξει», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση. Τον Οκτώβριο, ο Τραμπ είχε γράψει στο Twitter ότι ο Τίλερσον «σπαταλάει τον χρόνο του προσπαθώντας να διαπραγματευθεί με τον Μικρό Πυραυλάνθρωπο», όπως αρέσκεται να αποκαλεί ο Αμερικανός πρόεδρος τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Πάντως, τα υπουργεία Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κίνας επιδοκίμασαν τις δηλώσεις Τίλερσον. Διαφορετικά αισθήματα φαίνεται να επικρατούν στο Τόκιο. Βετεράνος διπλωμάτης της Ιαπωνίας, τον οποίο επικαλείται το Reuters, υποστήριξε ότι, αν και δεν υπάρχει παρά μόνο διπλωματική λύση στο Κορεατικό, η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για έναρξη συνομιλιών με την Πιονγιάνγκ. «Ας περιμένουμε πρώτα να δούμε τα αποτελέσματα των κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα», δήλωσε η ίδια πηγή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή